-
[145] korek wlewu paliwa
witam
Czy Wy panowie tez macie niezabezpieczony niczym dostęp do wlewu paliwa, tzn klapka w karoserii otwiera się poprzez nacisk palcem, a korek jest na wcisk----więc nie ma zadnego zabezpieczenia przed sciąganiem paliwa lub dosypaniem czgos do baku :|?:
na allegro znalazlem korek uzywke z kluczykiem ale do 145 sprzed FL , myslicie ze bedzie pasowal do mojej :?:
Wlosi tak wypuszczali samochody z fabryki, czy u mnie jest cos nie tak :?:
-
Coś jest chyba nie tak. ;// Nie sądzę,żeby tak było od nowości.Jak klapka "luzem" to korek na kluczyk.
A tak na przyszłość dodawajcie prefix przed tematem jakiego modelu się dotyczy.
W tym przypadku [145].
-
A masz jakiś gwint na tym wlewie?
-
Ja sobie zamknolem korek na amen :/ Nie wiem co sie stalo. Dzis zatankowalem i cos mnie skusilo aby go zamknac :/ I sie juz nie da otworzyc :/ kluczyk sie kreci w kolko i korek a niechce sie otworzyc :/
-
To czy mam gwint to jutro zerknę ale moj korek nie jest w ogóle zamykany(ma takie łopatki plastikowe)i poprostu siłą sie go wciska i wyjmuje(bez jakiego kolwiek przekręcania), wiem ze w niektorych samochodach klapka metalowa zamyka sie wraz z centralnym---ktos z was tak ma w 145 czy poprzedni wlasciciel korek zmienił ???
a wie ktos czy korek przed i po FL pasuje do 145 ????(wydaje mi sie ze takie pierdoły FL nie przeszły ale moze sie myle)
-
witam,
nie wiem jak jest Kolego u Ciebie w 145... miałem dokładnie taką samą sytuacje - wkładany korek z łopatkami... w ASO złożyłem zamówienie, jednak nie mogli go sprowadzić :wink: u mnie w 146 niestety nie pasowały zamienniki valeo... więc udałem sie na szrocik i zakupiłem tam zielony korek (tak jak w org)... później pojechałem na przerobienie wkładki i działa tak, jak powinno być :D
-
Korki z tymi plastikowymi lopatkami to sa zwykle zamienniki ktore mozna na stacji kupic, orginalnie w 145 powinien byc korek zamykany na kluczyk, no chyba ze klapka jest otwierana z kabiny, prawdopodobnie poprzedni wlasciciel zgubil gdzies orginalny korek.
-
Nawiązując do tematu - przyłączam się do tego co napisali przedmówcy - korek zabezpieczony kluczykiem to standartowe wyposażenie nawet najuboższych wersji AR145, ale nie to skłoniło mnie do odświerzenia tematu :|
Podczas ostatniego tankowania napotkałem problem z zamknięciem korka na kluczyk. Po zakręceniu korka i włożeniu kluczyka do zamka mogę nim obracać o niemal 360 stopni (nie da się wykonać pełnego obrotu). Wcześniej po przekręceniu kluczykiem o sporo mniejszy kąt zamek już zamykał a teraz kręce prawie 360 stopni i nic ;//
Domyślam się, że poleciał jeden z bolców na wkładce zamka - ten odpowiedzialny za zamykanie. Czy ktoś z WAS rozbierał już korek wlewu paliwa? Pytam ponieważ nie bardzo wiem, jak się do niego dobrać a niechciałbym niczego uszkodzić :mrgreen:
-
as czy moglbys pokrotce opisac jak sobie poradziles?
U mnie dzisiaj wlasnie, probujac zamknac korek, zauwazylem ze przekrecenie kluczyka w prawo (czyli zamkniecie zamka) nic nie daje poniewaz nastepnie mozna przekrecic caly korek w lewo i korek najnormalniej w swiecie wychodzi z gniazda.
Zastanawiam sie czy bede musial zakupic nowy, czy moze jest to naprawialne?
-
Cos kombinowane. U mnie klapka jest luzna ale korek oryginalny zamykany na ten sam kluczyk co reszta zamkow w aucie ;)