-
Pompa Oleju
Koledzy jaki dźwiek wydaje kończąca się pompa oleju?? Tzn sam jej napęd wiadomo że przechodzi przez cały blok aż do głowicy jak dobrze pamietam, chodzi o to że od jakiegoś czasu słychać takie jakby hmm"terkotanie" po odpaleniu nie dopiero jak trochę pochodzi. Mam pykniete 200tyś możliwe że już czas na nią.
-
Odkręć od góry tą łapę pod alternatorem.Będziesz miał dostęp do napędu pompy.Może tam się coś poluzowało.Pewny jesteś że dźwięk pochodzi z pompy?Pompy nie psują się zbyt często zwłaszcza że pracują w idealnych warunkach.
-
Nie są to panewki nie są to rolki, alternator takiego dźwieku nie wydaje na pewno. To coś jakby trrrrrr :D:D. Więc pomyślałem o samym napędzie pompy. Na wyższych obrotach nie słychać bo pewnie 6 rozbrykanych cylindrów zagłusza :). W którym miejscu dokładnie jest tam dojście?? Chodzi Ci o podporę półosi wraz z podstawą filtra??? Ogólnie wszyscy wiemy jak zaje... dojście jest tam do wszystkiego. W warszawie wokół silnika człowiek mógłby wyścigi robić :)
-
Napęd pompy może co najwyżej głucho pukać ale nie terkotać
-
Wiec to nie to ;/ w takim razie to dupa blada nie wiem. słychać to tylko z kabiny po otworzeniu maski nie, nie są to na pewno silniczki od nawiewów czy czujnika temp.
-
Michu przyjrzyj się dobrze osprzętowi silnika.Ściągnij osłony i popatrz.Trochę dziwna jest ta słyszalność tego dźwięku.W środku słychać po maską nie.Może pod osłoną coś siedzi a nie widać i nie słychać.Dobrze się wsłuchaj siedząc w kabinie skąd ten dźwięk dochodzi bo nic mi do głowy nie przychodzi co może terkotać.A obudowa od wentylatora nie wadzi gdzieś?;)
-
a obudowa alternatora cała?
-
To na pewno żaden dźwiek z kabiny to gdzieś z pod maski dochodzi. W weekend jadę na kanał pasek zmienić od altka to odpalę bez wspomagania i kompresora od klimy to to chociaż wykluczę. Choć już słuchałem ze 100 razy od dołu i góry silnika to jest taki bardzo przytłumiony dźwięk, żaden uciążliwy.