Witam wszystkich, w temp -10 -15 na trasie przy prędkościach 80-140 przy lekkim nawiewie ciepłego powietrza silnik ma 50-55 stopni, czy to norma dla tych warunków ?, czy zasłonić część atrapy chłodnicy :), autko gtv v6 tb
pozdrawiam
Printable View
Witam wszystkich, w temp -10 -15 na trasie przy prędkościach 80-140 przy lekkim nawiewie ciepłego powietrza silnik ma 50-55 stopni, czy to norma dla tych warunków ?, czy zasłonić część atrapy chłodnicy :), autko gtv v6 tb
pozdrawiam
wymien termostat koniecznie. temp powinna sie trzymac na 80-kilka st co najmniej. tylko wczesniej upewnij sie ze to czujnik nie swiruje albo wskazowka na zegarach. Najlepiej po przejechaniu kilometra od zimnegostartu sprawdź czy górny wąż do chłodnicy/ chłodnica są ciepłe.Jak tak to termostat puszcza.
Tak jak kolega pisze wyżej powinieneś wymienić jak najszybciej termostat. Polecam autosklep24.pl <sklep@autosklep24.pl> u nich zamawiałem termostat do mojej V6 turbo cena około 200zł.
dzięki
pozdrawiam
Witam
Też tak miałem w korkach 95 st na trasie koło 60. Po wymianie wkładu termostatu temperatuta na trasie 85-95 st w zależności od przyspieszeń.
Za wkład zapłaciłem 150 zł. Wymieniałem sam w ok godzinę.
Pzdr
Vito
termostat na bank do wymiany
witam, po wymianie temperatura to 90 :)
pozdrawiam
a u mnie po wymianie termostatu 75-80 oC (w wskaźnika) nie wiem o co chodzi chociaż nagrzewa się poprawnie. Przy jeździe typowo miejskiej nagrzewa się do 90st i trzyma, po wyjeździe w "trasę" spada znów do 70-80, ktoś wie w czym to może być problem?
No przeciez napisal ze tak :P
Wg mnie znowu termostat, jak kupiles francuskiego werneta to takie cuda sie dzieja.
Najlepsze sa Wahler termostaty, ale do alfin ciezko dostepne. np do boxera wcale :/ Sam tydzien temu zmienialem i zaden sklep nie byl w stanie zalatwic wahlera. Ponoc nie produkują, wiec zalozylem Behr.