-
Huk podczas odpalania.
Witam
Dziś rano jak co dzień odpaliłem alfę 166 2.0 z gazem. Od czasu jak zrobiło się mroźno odpalał ciut ciężej i chwile głośniej ale potem ok. Gaz normalnie.
Tym razem po pierwszym odpaleniu był huk z pod maski. Odpaliłem drugi raz i już nic. Wszystko się świeci ale nie odpala i coś rzęzi. Przyznam że najbardziej obawiam się o rozrząd. Mam 105000km na liczniku i właśnie się dowiedziałem że nie był robiony. Nic pod samochodem nie leży , nic nie śmierdzi , nie cieknie. Zobaczyć też nic nie mogę bo wszystko zabudowane. Do mechanika wybiorę się jak tylko znajdę hol.
Ktoś ma jakieś pomysły?
Do tej pory wszystko działało najs. Gaz też ok.
-
Rozrząd hmmm...moim zdaniem mały przebieg, ale pewnie wiek paska spory....
-
To nie wiesz ze po zakupie auta od razu wymienia się rozrząd??? Pewnie przeskoczył pasek.
-
no czy wiem czy nie wiem jakby to nie wiele mi zmienia teraz, ponieważ niedługo zacznie się okres paniki więc jak myślicie pasek czy może coś innego przypomina te symptomy?
-
Witam,
Sciete zeby na pasku
-
no dobra , ja nie bardzo znam się na autkach:-) tak czy siak muszę pewnie na hol i do mechaniura. jedyne co wiem o paskach to ze jak strzeli to przy probie odpalenia silnik jest do wyrzucenia , teraz robie w portki że tak mam, ale wszystko jest tak zabudowane ze oczywiście nic sam nie powiem kurcze.
-
No brzmi jak rozrząd niestety... Nie zazdroszczę, przeskoczony pasek przerobiłem rok temu w mojej 3.0 v6. Popłakać się można.
Na pierwszy rzut oka nic nie zobaczysz, no chyba że pasek strzelił a nie przeskoczył, ale to pod obudowę rozrządu jak zajrzysz to będzie jasność. Auto na lawetę i do mechaniora, powodzenia!
Z holem to uważaj, średnio da radę hamować/skręcać bez wspomagania...
-
-
Ponad 6 tysiów za wszystko - poleciała jedna głowica (zawory ssące, popychacze, planowanie głowicy, nowy rozrząd plus przy okazji różne pierdółki jak pompa wody, przewody wspomagania bo leciały). Rozważałem kupno drugiego silnika albo całej głowicy, ale wychodziło cenowo podobnie co remont, a nie wiadomo co się kupi...
-
Hej, a nie możesz spróbować zdjąć plastikowej osłony rozrządu z góry? Nie wiem jak jest w TSie ale V6 to raczej nie problem a i miejsca nie za wiele:).
Zobaczysz przynajmniej czy rzeczywiście pasek się zerwał...