-
Dwa problemy
Witam wszystkich, obecnie posiadam alfę 147 1,9 JTD i mam dwa męczące problemy:
1. Samochód na zimnym silniku słabo przyspiesza ??? dopiero jak się rozgrzeje wszystko jest ok. Nic nie faluje ani nie dymi. Sam nie wiem o co chodzi...
2. Nie odpala w czasie mrozów (wymieniłem akumulator, świece, filtr paliwa i już pomysłów brakuję) W czasie niewielkich mrozów po jakimś czasie odpali, przy dużym mrozie już nie odpali, przy temperaturach dodatnich odpala bez problemu...
Z góry dziękuje wszystkim za porady...
-
co do 2 pytania
wtedy kiedy na mrozie nie odpala to rozrusznik kręci normalnie??
-
1. Może nie działac zmienna geometria na zimnym silniku. Sprawdź.
2. Pompa wys. ciś. sucha?
-
A więc rozrusznik kręci ale zmienna geometria oraz pompa wys. ciśnienia to jest jakiś pomysł. Spróbuję jutro ustalić te dwie rzeczy...
-
jak nie odpala to swieci sie kontrolak silnika?
wtedy od razu pojawi sie tez blad..podepnij pod kompa ;]
bo przyczyn moze byc wiele...
to co napisal jendriu jak pompa mokra.. znaczy ze nie masz wystarczajacego cisnienia
jak psikniesz jej rozruchu (tudziez plaka) to odpala?
-
ad 2. świece normalnie się rozgrzewają?
-
A więc dla zainteresowanych odpowiadam co było przyczyną wyżej opisanych usterek. Przyczyną był ledwo działający przepływomierz. Po jego wymianie problemy znikły. Przyspieszenie wróciło a i odpala teraz bezproblemowo nawet tak jak dzisiaj jest przy -12 stopniach.
-
a jak sprawdzić zmienną geometrię ??
-
Najlelpiej to robić w dwie osoby. Z przodu silnika przy chłodnicy jest taka gruszka z linką. Po odpalenu auta gruszka powinna zaciągnąć linkę, która do niej wchodzi (ok 1cm)
albo organoleptycznie. U mnie jak zmienna geometria nie działała, trubinka nie pracowała z dolnych obrtów. Auto dopiero ciągnęło od 3 - 3,5 tyś obr.