-
Centralka
Witam :)
Mam problem z centralką w swoim aucie, jakiś czas temu wymieniłem baterie w pilocie i przy wyrzucaniu starej obejrzałem sobie ją i zdaje mi się że widniał na niej napis 27A (głowy nie dam uciąć). Na tej nowej jest napis 23A. Problem polega na tym, ze przez jakiś miesiąc było OK a teraz jak rano idę do auta z domu, auto stoi na parkingu, pstrykane przycisk otwierania (A z falami) i auto sie otwiera, co prawda z bliska ale się otwiera. Jak już zajadę do pracy a trwa to nie więcej niż 10 min. To nie mogę zamknąć auta... Jedynie po wejściu do środka, lub włożeniu reki do środka zamyka się, i otwiera po chwili bo mam nie zamknięte drzwi. Pytanie jest akie czy ktoś nie ma też pilota tego rodzaju i jesli ma czy używa w nim baterii 27A czy 23A?
-
Ja nie mam takiego pilota ale o bateriach coś tam wiem. 23A i 27A mają to samo napięcie, ale różni je rozmiar, pojemność oraz prądy rozładowania (czyli w wolnym tłumaczeniu dają nieco inną "moc"), tak więc w układach wymagających w miarę stabilnych parametrów mogą dawać różny efekt :)
-
Dzięki za odpowiedź, z tego co sie doczytałem to szerokość mają tą samą, tylko obwód inny, może nie zauważyłem tego przy doborze w sklepie jak i "mocy". Pytanie jest takie czy jak mi sie przewidziało i teraz włożę tam 27A to czy w ten sposób nie uszkodzę pilota? Nie znam się zbytnio na elektryce, ale liczby większe dlatego boję się żeby coś się nie "przeciążyło" ;)
-
No tutaj akurat jest odwrotnie. 27A jest mniejsza i "słabsza" od 23A więc najwyżej nie będzie działać i tyle :)
-
Zmień baterię na nową, ale tym razem jakąś firmową - Duracell, Energizer, Toshiba itp.
To co masz to chińska bateryjka, może po prostu już nie trzyma napięcia.
-
Jeszcze sprawdziłem dla pewności napięcie i wszystko gra jest powyżej 12 V minimalnie, jak kliknę spada i jak puszcze wraca szybko do stanu początkowego. Coś dziwnego się dzieje ponieważ siedząc w aucie działa za każdym razem. Mogę go przysłonić itd i działa. Przyłożyłem go tez do szyby siedząc w środku i celując na zewnątrz - wszystko ok działa, jak tylko wyszedłem i przyłożyłem go do tej samej szyby w tym samym miejscu tylko stojąc na zewnątrz to zero reakcji... To chyba nie wina baterii no chyba ze ta "mocniejsza" rozkodowała czy tez rozstroiła pilot.
PS: Tak jak by szyby i karoseria była barierą nie do przejścia dla sygnału pilota.
-
Do ilu spada? Może po prostu ma za małą moc żeby sygnał przebił się przez szyby. Skoro działa w środku to znaczy że nic nie jest "rozkodowane".
Zmień tą baterię.