-
freon-klima
znalazłem w sklepie freon lub czynnik chłodzący w sprayu no i napisali zeby znalezc niebieską zatyczkę, zdjąć doładować jak trzeba i klimka bedzie działać, macie pojęcie gdzie to jest w 166 ? w sensie jak to uzupełnic, znalazłem rurke niebieską może to to?
-
A nie napisali ci że trzeba do układu wpompować ściśle określoną ilość czynnika + olej smarujący - jakby to było takie proste to te firmy które zajmują cię klimą poszłyby z torbami, a mają się dobrze.
-
nie dopisali skurczybyki, cene przyczepili - 49,99 eur
-
ten freon to chyba do lodówki :mrgreen:
bo do auta to na pewno nie :)
-
sorry, nie wiem, nie znam sie, pewnie to nie freon tylko cos innego
-
Freon stosowało się w starych klimatyzacja obecnie ładuje się specjalny czynnik ale nie jest to freon. Do układu trzeba załadować odpowiednią ilość czynnika i nie można przesadzić ani też załadować za mało. Razem z czynnikiem podaje się olej i barwnik który zaznacza miejsce w razie przecieku. Nie sądzę żeby w tym Twoim sprayu było to wszystko. Moja rada nie ryzykuj bo możesz na tym wiele stracić. Pozdrawiam
-
Pierwszy raz słyszę o takim wynalazku. Żeby napełnić układ klimatyzacji, trzeba przecież najpierw wytworzyć próżnię żeby usunąć całe powietrze zawierające parę wodną, w przeciwnym wypadku z pary zrobi się lód i będzie po sprawie. Potem daje się czynnik chłodzący i olej. Maszyna do napełniania klimy kosztuje okło 20 tys. zł. Może widziałeś w sklepie po prostu dezodorant o dezynfekcji klimatyzacji ?
-
Ja słyszałem o takim wynalazku wcześniej jest to czynnik chłodzący do klimatyzacji potocznie zwany freonem (jak wiadomo mamy kilka rodzai czynnika) należy dobrać właściwy do pojazdu.
Nie można nim nabić zupełnie pustej klimatyzacji lecz można tylko ją dobić do właściwego stanu!!!
Jak to działa w praktyce nie wiem sam tego nie stosowałem.
-
Ciekawe jak nabić do właściwego stanu - jest tam jakiś miernik stanu???
-
Pewnie zbiornik jest pod odpowiednim ciśnieniem!!!