-
Wymiana oleju w skrzyni
mam pytanko... czy wymiana oleju w skrzyni biegów jest bardzo kłopotliwa ? gdzie znajduje się korek spustowy i jak go tam później nalać ? jaki należy zalać do 2,4 JTD 6-biegów.
---------- Post dodany o godzinie 16:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:07 ----------
mały edit, znalazłem gdzie się spuszcza ale za nic nie mogę się domyślić gdzie jest wskaźnik "gearbox oil level dipstick" gdzieś przy turbinie ?
-
Na pewno potrzebujesz kanału lub podnośnika,nie zrobisz tego na parkingu pod blokiem ;)
skrzynia posiada dwa korki spustowy i zalewowy.
Korki znajdują się w różnych miejscach zależy to już od skrzyni,więc niestety musisz szukać.
Olej do twojej skrzyni to np: Elf TRANSELF SYN FE 75W90.
Co do ilości oleju to tego dowiesz się a bynajmniej powinno się dać dowiedzieć od sprzedawcy w sklepie ;)
z tego co wiem mniej więcej 1,6litra,ale dowiedz się jeszcze tego dokładnie ;)
-
spuszczasz tym korkiem co jest z tyłu a wlewasz przez bagnet
-
a gdzie ten bagnet ? on za pewne jest widoczny od góry, ale z której strony ? prawa, lewa, podszybie, zderzak? trzeba jakieś osłony ściągać ?
-
Musisz się przyjrzeć skrzyni - on jest dobrze widoczny ;)
Jest takie ucho za które go wyciągasz...
A patrzeć musisz na prawo od silnika (z góry)...
-
dobrze widoczny to nie jest napewno.. jest bardzo nisko z tyłu skrzyni.. latarką sobie zaświeć to zobaczysz..
-
właśnie kolega mnie już uświadomił... między skrzynią a grodzią... ale podobno jak się nie wie gdzie jest to się nie wyciągnie...