witam ostatnio zdiagnozowałem silnik w mojej alfie no i mam takie błędy
P0101
P0404
P0215
P1320
wiem co oznaczają ale nie mam zielonego pojęcia gdzie znajdują się te usterki i jak je zlikwidować.proszę o pomoc
Printable View
witam ostatnio zdiagnozowałem silnik w mojej alfie no i mam takie błędy
P0101
P0404
P0215
P1320
wiem co oznaczają ale nie mam zielonego pojęcia gdzie znajdują się te usterki i jak je zlikwidować.proszę o pomoc
1320 - masz chyba źle ustawiony rozrząd. (ewentualnie walnięty cz. położenia wału korbowego lub wałka rozrządu)
101 i 404 to błąd przepływomierza i zaworu EGR.
W poprzednim traktorze u ojca wystarczyło zawór EGR przeczyścić i było OK. Czy tu będzie tak samo - podejrzewam że tak...
Co do twoich błędów.. Na forum jest pełno tematów na ten temat i następnym razem użyj szukajki :cool:
Wyczyść na początek EGR i układ recyrkulacji spalin.
Michał!!! Co do EGR-a, to może byc on zaślepiony i dlatego wywala błąd, kolega musi koniecznie przyjrześ się procentom otwarcia, jeśli wynik wskazuje 1 procent, to zaślepiony. Co do P0101 przepływka do wymiany, ale nie martw się nie jesteś sam, też tak mam.
Fakt, ale Twoim i moim tokiem rozumowania w momencie kiedy EGR jest zaślepiony, to według np. FES jest otwarty na 1 procent, więc cały czas wywala błąd przepływki, tak? CZyli nawet jak przepływka dobra, to nie działą poprawnie? Czy się mylę?