-
[147] 1.9 JTD Sprzęgło
Witam. Jestem świeżym posiadaczem alfy i może jestem troche przewrażliwiony ale kto pyta nie błądzi :)
Poprzedni właściciel nie ukrywał, że trzeba mieć na uwadze w niedalekiej przyszłości wymianę sprzęgła.
Sprzęgło bierze przy końcu ruchu powrotnego. Pedał chodzi trochę ciężko. Dziś na pracującym motorze wcisnąłem pedał do końca aż oparł się o podłogę i usłyszałem świszczenie/trzeszczenie/slizganie od strony silnika (tylko gdy leżał na podłodze) Ciężko to opisać ale podobnie jak pasek w starych samochodach :) Nie ma problemu z wrzucaniem biegów.
I tu moje pytanie czy może to być coś związane z kołem dwumasowym? Słyszałem po prostu kiedys rozmowe, w której padły słowa, że jak koło pada to jest świszczenie, trzeszczenie. Pytam bo szykuje się na koszt 500-600zł a nie na 2 tyś i mam stracha :)
Z góry dzięki!
-
Ja tez mialem podobne objawy , ale nigdy wczesniej nie jezdzilem alfa wiec myslalem ze te typy tak maja. Nic bardziej mylnego. Pewnego popoludnia jadac na trasie czwarty bieg wszedl bez problemu a piatka juz nie. Jak sie pozniej okazalo lozysko sie zatarlo i rozpadlo!!!. Za robocizne powiedzieli mi 350zl wiec nie ryzykowalem kolejnych awarii i wymienilem komplet ( lozysko, docisk, tarcza) z Valeo 700zl. Lacznie 1050zl i teraz sprzeglo chodzi jak nalezy.
Co do kola dwumasowego to gosciu na serwisie powiedzial mi ze w jednych wytrzymuja 60tys a w innych 200 tys i na to nie ma reguly ale "podobno" pierwsze oznaki moga byc takie ze auto zaczyna szarpac przy ruszaniu.