-
Moc i obroty 1.9 jtd
Witam,posiadam AR 156 1.9 jtd 140km. Zauwazylem niepokojaca rzecz podczas przyspieszania na wyzszych biegach 4 , 5 . Kiedy wciskam gaz praktycznie w ,,deche,, auto przyspiesza wolniej w sumie niz jeszcze latem ale glownym objawem jest to ze jakby na chwile traci moc przy obrotach 2.200-2.400 . Dlatego pytam przez co moze byc to spowodowane?
Pozdrawiam!
-
Przyczyn może być wiele : przepływka, elektrozawór sterujący geometrią łopatek. Najpierw odkręć zawór EGR i go przeczyść, to samo zrób z czujnikiem ciśnienia doładowania :)
-
Wlasnie skonczylem czyscic egr i przepustnice. Egr chodzi idealnie w sumie nie byl zasyfiony, natomiast przepustnica dramat// Zrobilem jazde testowa i w sumie fajniej autko chodzi o ile moze chodzic po takim kosmetycznym zabiegu, no ale z ta utrata mocy niestety nic sie nie zmienilo.
---------- Post dodany o godzinie 00:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie Wczoraj 23:50 ----------
[QUOTE=witko;463830]Wlasnie skonczylem czyscic egr i przepustnice. Egr chodzi idealnie w sumie nie byl zasyfiony, natomiast przepustnica dramat// Zrobilem jazde testowa i w sumie fajniej autko chodzi o ile moze chodzic po takim kosmetycznym zabiegu, no ale z ta utrata mocy niestety nic sie nie zmienilo.
Dodam jeszcze ze ostatnio alfa spalila mi znacznie wiecej niz przecietnie bo z okolo 6.5 - 7 które bierze zwyczajnie, po zalaniu srednia wyszla 9.2l / 100 .. a wydaje mi sie ze moj styl jazdy z tankowania na tankowanie az tak bardzo sie nie zmienil.
-
problem z turbina, dyma nie puszcza czarnego???
-
Własnie zdarza sie jej puscic czarnego dyma. Wiec sadzisz ze to moze byc juz czas na nia tak./? bo regeneracja nie jest taka tania wiec jesli juz mam wpakowac w to kase to chcialbym zeby autko pozniej smigalo jak wczesniej.
-
Zanim weźmiesz się w "ciemno" za wymianę turbo. Sprawdź to co możesz sam, zamiast wchodzić w koszta może niepotrzebne. Czyli odepnij i przejedź się bez przepływki. Sprawdź działanie zmiennej geometrii, jak i czy w ogóle chodzi. Podpięcie pod kompa wskazane, ale nie na zasadzie zczytania błędów.
Jak wciśniesz gaz do podłogi to nic dziwnego jeśli przez moment zakopci na czarno. Gorzej jak masz strugę czarnego dymu za sobą.
-
To przepływomierz albo sterowanie zmienną geometrią turbiny
-
Jak wciśniesz gaz do podłogi to nic dziwnego jeśli przez moment zakopci na czarno. Gorzej jak masz strugę czarnego dymu za sobą.
Nie no nie, kopci tylko przez moment! zadymi i juz.
A co ma sie dziac jak odepne ten przeplywomierz ? bo to sprawdze samemu. A ze zmienna geometria turbiny mussze juz podjechac chyba do mechanika bo nie wiem o co chodzi...
-
jak masz program FiatECUScan 2.6 i interfejs Vag KKL możesz zrobić test "Regulatora turbo" po uruchomieniu tej funkcji program steruje siłownikiem od zmiennej geometrii w turbinie, trzeba obserwować ten siłownik a dokładnie czy jego skok ok. 10 mm "góra-dół" odbywa się dynamicznie, tym programem można również zrobić test ( silnik musi być rozgrzany do optymalnej temp. pracy przy teście) w programie zaznaczasz parametry: zmierzona i docelowa masa powietrza , obroty silnika , otwarcie zaworu EGR i mierzone ciśnienie doładowania i w drogę, bieg 3 i 4 pedał gazu w podłogę, z tej przejażdzki zapisuje się "log", który wrzucasz na forum do oceny
-
Nie mam ani kabla ani tego programu, a nie wiem czy mechanicy do ktorych jezdze sa na tyle zaufani ze sie z tym uporaja.
Musze wiec zadzwonic i umowic sie na wizyte.
A co do dymienia to jak go przycisne to dymi ciagiem na czarno jednak..