-
Płynnść podczas ruszania
Witam wszystkich.Posiadam Alfe romeo 156Sw 1,9Jtd. 2001r Tak jak napisałem w temacie mam problem z płynnym ruszaniem(i cofaniem),zdarza się to praktycznie tylko na zimnym silniku gdy ruszam bez dodawania gazu i powoli odpuszczam sprzęgło to silnik wpada w wibracje, gdy dodaje gazu jak ruszam problemu nie ma,tak samo w miarę rozgrzania silnika problem maleje.Sprzęgło się nie ślizga,nie przeciąga nawet podczas agresywnej zmiany biegów, wszystkie biegi wchodzą dobrze bez zgrzytów ani innych oznak że sprzęgło się kończy.Słyszałem coś o jakimś czujniku na pedale sprzęgła oraz o ewentualnym zużyciu którejś poduszki silnika, ale nie wiem czy któryś z tych elementów może się przyczynić do takiego stanu żeczy.
Z góry dziękuje za pomoc
-
o ile dobrze pamiętam w instrukcji OBSŁUGI jest napisane jak rzuszać autem:P
(dodaje się gaz i płynnie puszcza pedał sprzęgła)
-
Wydaje mi się ze każde auto tak zachowuje,ON,BP.
Przy ruszaniu na samym sprzęgle,półsprzęgle bez dodania gazu silnik ma za niskie obroty, za małą moc i dostaje wibracji (dusi się)
Oczywiście te nieuniknione wibracje mogą się nasilać przy zużytych poduszkach.
-
No właśnie słyszałem że za płynne ruszanie odpowiedzialny jest ten czujnik przy pedale sprzęgła który daje sygnał do ECU i silnik zwiększa obroty podczas ruszania.To moje 4 auto w tym drugie włoskie i wydaje mi sie że wiem jak powinno ruszać.Bez dodawania gazu powinno samo ruszyć płynnie.W końcu to nie maluch.
-
Nie chcę martwić kolegi,ale wygląda to na skrzywioną tarczę sprzęgła,jeżeli po lekkim przypaleniu-nagrzaniu tarczy objawy ustępują.Miałem podobnie w poprzednim samochodzie,na zimnym szarpało a po nagrzaniu ustępowało.Wymiana tarczy pomogła w usunięciu usterki.
-
Dzięki kolego sprawdze to na pewno.Trudno jeśli trzeba będzie wymienić tarcze to wymienie, czego się nie robi dla belli:)
-
Potwierdzam <PETER82>. w mojej wcześniejszej alfie (2 lata starszej) nie było mowy o jakimkolwiek szarpaniu, problemów przy ruszaniu, drgań silnika nawet na biegu jałowym. Ruszanie nim to była czysta przyjemność. Niestety w tej co śmigam teraz to jakieś nieporozumienie. Nie sądzę żeby te silniki się aż tak różniły (tzn. 105 KM od 115 KM). Wymieniłem komplet sprzęgła i dalej to samo. myślę że dwumas pada.
-
Ja upierałem się przy tym czujniku przy pedale sprzęgła i w następnym tygodniu go sprawdze bo będe miał nowy,kupiłem go bo stary bez różnicy czy odepne czy jest podłączony to reaguje tak samo.Dwa dni temu mała czarna mnie zaskoczyła i ruszała płynnie jak by nigdy nic a dzisiaj niestety czar prysnął.W każdym razie sprawdze najpierw najtańsze opcje i na pewno dam znac co i jak.
-
Sprawdź szczelność dolotu powietrza
-
)Obstawiam dwumas. Powiedz czy nie odczuwasz wibracji na biegu jałowym, Czy podzas odpalania słychać jakiś pisk i odczuwasz dużą wibracje.