[2.5 V6 99r.] szarpie .dławi i nie ma ochoty jeździć
Witam
coś się stało z alfa:( więc tak napisze wszystko po kolei wracając z pracy alfa na zimnym silniku zaczęła się dusić szarpać i strzelać tak jakby w kolektor oraz jesli dłużej pochodziła na biegu jałowym to tak jak by na którys cylinder nie paliła i gasła. wróciłem do domu i zacząłem szukać przyczyny i wydawało sie ze znalazłem rozwiązanie dziurę w tej gumowej rurze co idzie od filtra powietrza aż do przepustnicy. Na drugi dzień zacząłem poszukiwania tego elementu i tak w sklepach nie ma a w ASO koszt 280 zł na alledrogo tez nie ma jest tylko z rocznika 2001 lecz ma kształt i to wyprowadzenie do odmy ,więc wziłaem slikon i "zalałem" to bardzo dokładnie. Po 36 godzinach schnięcia włozylem to do auta odpalam na PB jadę to samo alfa nie chce jeździć wiec dalej szukam i doszłem do wniosku ze mogło mi rozjechac mape pb po jezdzie na tym nieszczęsnym LPG (po wymianie wahaczy górnych wraz łącznikami zrobiłem jazde testową około 100km;p) wiec reset i w droge niestety w baku prawie pustka i zrobiłem ledwo 30 km plus 25 minutowe grzanie auta do 90 stopni. wydawać by sie mogło że wszystko ok bo alfa odzyskała ducha walki lecz po małej przewie i ostygnięciu do około 65 stopni przez 2 sekundy przydusiła sie i wszystko wróciło do normy. i tu moje pytanie co jest nie tak ?
dodam jeszcze ze po podpięciu laptopa Fiatecuscan wywalił mi błąd p0135 czyli niedziałającą grzałkę wcześniej tego nie było może coś zrobiłem przy wymianie wahaczy gdy musiałem użyć 2 metrowej przedłużki ,100 kg kompana i 2 kg młotka do wybicia sworznia (bardziej zapieczonego sworznia nie spotkałem :P). Lecz tu mogę sondy nie brać pod uwagę , ponieważ zimny silnik jej nie "słucha". słuchając silnika na biegu jałowym to odnoszę wrażenie jakby 1 cylinder co jakiś czas nie palił (tutaj filmik pokazujący to |http://www.youtube.com/watch?v=YsSP5l99e-I |) jutro będę sprawdzał cewki i świece o ile mi czasu wystarczy ;) i to jak rano zachowa sie alfa po całonocnym staniu. jest w stanie ktoś coś doradzić co sprawdzic ? mogę też wrzucic wykresy z fiatecuscan lub unidiaga (alfa diag a dokładniej loader nie włacza mi sie na lapku )jesłi jest taka potrzeba.
P.S śmieszne pytanie wiem ale jak odpiąć przepływke :D jest tam jakiś haczyk który trzeba wcisnąć czy co bo rwałem to dosyć mocno a tez nie chce urwać wiec dałem sobie narazie spokój