chodzi mi o to jak sie dobrac do tej dolnej sruby bo mam juz prawie wszystko odczepione, odkrecilem juz jedna nakretke pozniej jest blacha i tu jest problem jak ja odkrecic albo jak ja zdjac??
Printable View
chodzi mi o to jak sie dobrac do tej dolnej sruby bo mam juz prawie wszystko odczepione, odkrecilem juz jedna nakretke pozniej jest blacha i tu jest problem jak ja odkrecic albo jak ja zdjac??
Jak tą blaszke na tej srubie tam jakos odgiołem w dół i zeszła z tej sruby - tak mi sie to udało, ale jedni to rozcinają. Cos napewno wymyslisz:)
a czy spuszczales plyn czy tylko wyjales wszystkie weze , co do odgiecia to za dluga jest ta sruba, przeciac zobacze moze tak zrobie ale poczekam moze ktos cos jeszcze innego podpowie??
Musisz "poluzować" wymiennik ciepła. Najlepiej przy kolektorze wydechowym wtedy zejdzie z śruby. Albo coś tam źle widzę. Chodzi Ci o uchwyt tej bańki?
Ja spuszczałem cały płyn bo go sobie wymieniłem na nowy:) ale to tego zabiegu nie musisz spuszczac całego, ale bedziesz musiał zakupic cos na ewentualną dolewke brakującego płynu, lub upuscic gdzies troche z bloku, co by przy demontażu nie wylało sie za wiele.
Na tej srubie wisi chłodnica spalin i to ona robi takie problemy (ta blaszka) z demontażem tego termostatu, możesz go równiez rozkrecic i zrobi sie troche luzniejsza ta blaszka i łatwiejsze odgiecie, wyjecie, a później tylko włożysz, troche wyproscisz i skrecisz i gucio:)
Ja odkręcałem cały wymiennik ciepła i nie jest to jakaś strasznie ciężka robota ( odkręcasz sam wymiennik od rurek przy wydechu i egr nastepnie sam wymiennik trzyma sie na dwóch 13 - kach pod egr przy głowicy tam je odkręcasz i wyjmujesz i masz dojście do tej nieszczesnej śrubki ) jak tak bedziemy każą śrubkę ucinać, wyginac itd to co ta bella będzie sobą reprezentować a później sie słyszy że alfa to szit :mad:
wymieniałes sam, czy ci sąsiad wymieniał:D
nie wiem jak w 147, ale w 156 jest tam strasznie mało miejsca i trzeba troce zdemontowac gratów, aby dostac sie do termostatu - jak widac kolega (założyciel tematu) to chyba też zauwazył skoro założył temat... odgiecie blaszki, a później jej odgiecie z powrotem chyba nie jest takie trudne i brutalne i jak ma ukrzywdzic belle? jeszcze sprawdze jak dokładnie trzyma sie ten wymiennik ciepła, ale cos mi sie wydaje, że jest to troche nieforutnnie rozwiązane...
Acha ja tam o swej alfie nigdy nie powiedziałem że to szhit i problemów z tym zwiazanych nie mam... nawet jak odgiołem tą blaszke...
Kolego sam wymieniałem termostat pominołem wcześniejsze graty ( akumulator , podstawkę, skrzynka z bezpiecznikami itd ) bo kolega pyta o wymiennik ciepła i nie mam zamiaru się tu kłócić czy odgiąć czy nie napisałem tylko że to nie jest jakaś straszna robota wyciągnąć ten wymiennik :)
termostat wymieniony w koncu temperatura jest taka jaka powinna byc
Babus11 napisz jaki kupiłeś termostat tzn.jakiej firmy,gdzie i ile dałeś.Kupiłeś razem z czujnikiem czy nie.