-
problem z olejem
Witam,
Wiem że to bardzo banalne pytanie ale jestem kobietą mniejcie to proszę na uwadze czytając temat :D
hehe
W ostatnim czasie często podczas jazdy zapala sie kontrolka z brakiem oleju :/ i to nie tak że się pali non stop, tylko na ostrych zakrętach bądź na górce.
Sprawdzałam poziom oleju i nie jest on minimalny a wiem ze alfy lubią mieć duzo oleju więc chciałam mojemu dolac :D ale mocowałam się chyba z kurkiem przez pół godziny i nie moge go otworzyc i teraz moje magiczne pytanie.
Teoretycznie próbowałam go odkręcić, ale dzisiaj pomyślałam że może go się wyciąga ? Albo może jest jeszcze jakis inny sposób :) proszę bardzo panów o pomoc :)
-
Odkręca się, tylko czasami potrafi tak zassać że nie jeden facet ma problemy z odkręceniem ;-)
Silnej ręki poszukaj.
-
Ty nie masz kontrolki informującej o braku oleju w swoim samochodzie !!! To co się zapala to lampka sygnalizująca zbyt małe ciśnienie oleju - jak ona się zapala to silnik się już przyciera - wnioskuję że niedługo założysz temat o stukających panewkach silnika. Korek się odkręca - klucz hydrauliczny i na pewno się odkręci
-
odkręca się
ale zdarza się że tak go złapie że konieczna będzie męska ręka
kontrolka zapala ci się na zakrętach po wtedy ta minimalna ilość oleju jeszcze się gdzieś na boki przelewa i ciśnienie jest słabe
za dobrze to takie coś silnikowi nie wróży niestety
panowie z Jaworzna - podjechać do Pani i odkręcić !! ale to już !!
-
nio własnie zdaję sobie z tego sprawę, ale czy napewno mała ilość oleju, czy to problemu który napisał kolega wyżej że jest małe ćiśnienie oleju ?
-
Tak, kolega wyżej ma rację.
1. Sprawdź stan oleju na bagnecie.
2. Jak za mało dolej.
3. Przejedź się i sprawdź czy kontrolka będzie się zapalać.
4. jak się zapala kontrolka to coś nie tak z ciśnieniem oleju, trzeba chyba sprawdzić pompą oleju.
5. Wizyta u mechanika.
Pozdrawiam
-
jak jest mało oleju to i ciśnienie będzie do d....
dolać jak najszybciej i prosić o niski wymiar kary