-
SWAP 3.0 do 2.0 GTV
Planuje włożyć do GTV Turbo silnik 3 litrowy, wiązkę elektryczna od 166 i 164 mam. W 166 jest silnik 3.0 24V a w 164 3.0 12V. I zastanawiam się czy warto dołożyć 2tys do silnika 24V czy wsadzic 12V bo za tysiaka moge miec taki pewny silnik. Musze jeszcze rozgryść temat termostatu bo 24V ma po przeciwnej stronie co GTV i 164 z tego co się dowiadywałem i widziałem więc 3.0 12V z alfy 164 wydaje sie najlepszym potencjałem na swap. Puki co jestem na etapie poszukiwania jakiejść zarżniętej GTV w ładnej budzie , jeśli ktoś z was zna temat i wie coś istotnego co będzie dla mnie przydatne to bardzo proszę o wasze uwagi. Pozdrwiam
-
moze za bardzo sie nie znam na yuch silnikach ale ja bym napewno wkładał silnik z wiekszym potencjałem i zeby był wytrzymalszy pod turbo, wiadomo po pewnym czasi brakuje mocy a wiekszej pojemnosci juz chyba sie nie znajdzie poza 3.2 z gta, wiec jesli zbytnich utrudnien przy 24v nie ma to bym ten własnie wkładał, projekt wydaje sie bardzo zacny wiec to yłoby raczej lepsze rozwiazie tymardziej ze masz wiekszosc juz czesci...
-
tu nie chodzi o potencjał. 190koni w zupełnosci mi wystarczy do ciekania mam Q4.
-
Oczywiście w 164 był silnik 3,0 24v. Na kolektorze 45mm ma 231KM.