Witam!
Czy jest jakaś możliwość resetowania infocenter czy cokolowiek
Nagle pokazuje mi spalanie 25l/100 20/100 i nie spada z dnia na dzien i do tego prędkościomierz pokazuje o połowe prędkośc za wolną np jade 80 pokzuje 40..
:(
Printable View
Witam!
Czy jest jakaś możliwość resetowania infocenter czy cokolowiek
Nagle pokazuje mi spalanie 25l/100 20/100 i nie spada z dnia na dzien i do tego prędkościomierz pokazuje o połowe prędkośc za wolną np jade 80 pokzuje 40..
:(
Może czujnik prędkości? Nie wiem jak to jest w Alfie ale w poprzednim samochodzie miałem czujnik na skrzyni, który przekazywał dane o prędkości do komputera. Być może, że u nas takie dane są brane z czujnika ABS bo o takich rozwiązaniach też słyszałem.
Może ktoś mądrzejszy się wypowie :)
Podłączana do komputera była? Bo wadliwy czujnik powinien wywalać błąd.
był komputer i nic nawet predkośc w ecu scan pokazuje taka jak na liczniki tzn. za mała.
A ABS, ASR, VDC działa prawidłowo?
Pisząc o spalaniu masz na myśli średnie czy chwilowe? Bo jeśli chwilowe to zaraz po odpaleniu zimnego motoru mnie pokazuje 18 L - 20 L / 100 km, w tym czasie sondy lambda nie osiągnęły temperatury roboczej stąd taki efekt. Dwa, pomiar chwilowego spalania mierzony jest na odcinku kilkuset metrów, nie jest rzeczywiste chwilowe spalanie w danym kwancie czasu.
Czy możesz skasować parametry Trip A oraz Trip B z pamięci infocnter'a? Czy możesz skasować licznik dziennego przebiegu z wyświetlacza na tarczy licznika? Czy infocenter poprawnie odmierza pokonany dystans? Czy badanie komputerowe nie uwidoczniło jakiś błędów jak kolega wcześniej napisał z ABS, ASR, VDC? Czy czujesz, że ABS działa?
Więc tak ABS ASR nie działa prawy czujnik jest walniety sygnal jest od niego ale nie chodzi tylko wczesniej tez był bład abs i wszystko ok było nagle z nikąd źle pokazuje spalanie pokazywał 8-10l a nagle takie wielkie źle pokazuje przebyte kilometry jade z Płocka do Warszawy i pokazuje mi ze przejechałem 70km.. gdzie zazwyczaj jade 110-120 infocenter resetuje spokojnie tripy i ten licznik na głównym też.
Prędkość jaką widzi ECU jest z czujników ABS przy każdym kole. FiatEcuScan ma możliwość pokazania prędkości odczytywanej przez każdy czujnik ABS, więc możesz zweryfikować który sprawia problem.
Zaniedbałeś więc teraz możesz się domyślić że to jest przyczyną.