-
kontrolka od wtrysku
Już kiedyś opisywałem ten problem z kontrolką od wtrysku. znaczy się, ze sie zapala i jak wciskam gaz to samochód się zastanawia czy jechać. zrobiłem jak mi kolega na forum doradził, pedał gazu wcisnąć do oporu i zgasić zapalić i tak kilka razy, żeby obrotomierz wchodzil na czerwone do odcinki zgasić odczekać i zapalić i jechać. na początku pomagało, ale teraz to zapala się co chwile i nie wiem co może być. jak bylem w serwisie na kompie to były 2 błędy jeden od pedału gazy a drugi od wtrysku tylko zapomniałem jak one sie dokładnie nazywały i tu jest pytanie co może być czy czujnik położenia gazu czy zabrudzone wtryski ??
-
Nie wiem co ten czar z wciskaniem gazu i gaszeniem miał niby znaczyć ale skoro z czytałeś błędy to po prostu to sprawdź a potem wymień. Najpierw zabrałbym się za potencjometr pedału gazu bo skoro silnik nie reaguje na wciskanie gazu to właśnie ten potencjometr za to odpowiada.
-
hahah ja też tak mam nawet wiem co padło tylko że brak czasu ale mam swój sposób na to :) Gasze samochód przekręcam żeby sie kontrolki zaswieciły i dopiero po dłuższej chwili odpalam (20-30sec) jak nie pomoaga za 1 razem to dalej próbuje i cały dzień pozniej ok. Ale w tym tyg musze sie za to zabrac w końcu ;)
-
Dokładnie, potencjometr przeważnie nawet nie wymaga wymiany, tylko poprawienia połączeń na kostce elektrycznej, wiem, że kolega zapłacił za to jakieś grosze, chyba, że bawisz się samo to można to zrobić bez kosztowo.
-
Sprawdź jobie wtyczki przy przepustnicy i tam pod spodem raz zaswieciło mi sie i auto nie jedzie a okazoło sie że wtyczka przy przepustnicy jest całkiem obluzowana i na dołku wypadła
-
a wiecie gdzie się te wtyczki znajdują bo ja zbytnio nie wiem ona jest nad pedałem gazu??
już znalazłem na forum :p
ale jak ktoś by miał fotkę czy coś to by było spoko:D
-
Witam
Podłącze się pod temat, od kilku dni rownież mam problem z kontrolką, tylko że raz sie zapala zaraz gaśnie za 5 min znowu sie zapali i zgasnie po 20s, nie raz wogóle sie nie zapali. Mam chyba uszkodzony termostat bo auto mi się nie nagrzewa praktycznie wogóle czy może to mieć jakiś związek? Dodam że auto jedzie normalnie gdy świeci sie kontrolka na gaz reaguje tak samo jak bez kontrolki.
-
podłącz się pod kompa, inaczej to wróżenie z fusów
-
NA forum wielokrotnie już było o potencjometrze pedału przyspieszenia. Poszukaj!