kto ma wiedze na temat oleju do skrzyni biegów?
interesuje mnie olej do skrzyni biegów Alfa 147 1.9 jtdm jaki polecacie i o jakiej specyfikacji?
Printable View
kto ma wiedze na temat oleju do skrzyni biegów?
interesuje mnie olej do skrzyni biegów Alfa 147 1.9 jtdm jaki polecacie i o jakiej specyfikacji?
Ostatnio wymieniałem olej w swojej 156 1.8 T.S. Zalałem to co mówi instrukcja: Tutela ZC 75 Synth. Najtaniej kupisz go prawdopodobnie w ASO, bowiem z tego co się zorientowałem (po fakcie) hurtownie, sklepy itp. zaopatrują się w ten olej właśnie w ASO.
Ja w sklepie płaciłem 45zł/l a potrzebowałem 2 l. (zazwyczaj olej ten na zamówienie).
Pozdrawiam.
- Rafał
A po co ten olej wymieniasz??? - instrukcja zaleca co najwyżej uzupełnienie poziomu.
ale co z tego jak instrukcja zaleca skrzynia zawsze będzie lepiej pracować jak będzie miała nowy świeży olej przecież jej to nie zaszkodzi
przegub wewnetrzny mialem wymieniany i spuscili olej ze skrzyni i zalecili wymiane,poki co wlali cos byle jakiego,bo stwierdzili ze stary było o dziwnej barwie(czyt.metalicznej)i niewiadomo czy pył z połosi poileciał czy cos ze skrzynia.Cytat:
Napisał Maciek-156
Podobnie można by pytać tych co wymieniają olej w silniku co 10.000km, jeśli instrukcja nakazuje co 20.000km (ja osobiście co 15.000km). Można by też spytać czemu rozrząd wymieniamy co 50 - 60.000km, skoro instrukcja nakazuje co 100.000kmCytat:
Napisał Maciek-156
U mnie po wymianie oleju w skrzyni jej praca się polepszyła, ale o tym napiszę w innym wątku, jak jeszcze utwierdzę się w moim doświadczeniu.
Pozdrawiam.
- Rafał
korczu metaliczna barwę miałeś dlatego że masz w sumie nowy samochód i auto kiedy było w okresie docierania a od tego czasu olej w skrzyni nie był wymieniany ten cąły syf z docierania (opiłki) znlazał sie w oleju proste :wink:
Instrukcja to nakazuje przegląd TSa co 20tys km. ale olej to niestety zmieniać trzeba częściej. Jak weźmiesz bańkę Seleni 20K for AR to jest tam jak byk napisane że w silnikach 16v zaleca się wymianę oleju co 10tys km.Cytat:
Napisał alces1
Instrukcja serwisowa dla krajów o umiarkowanym klimacie (takim gdzie występują prawdziwe zimy) zaleca wymianę rozrządu co 60tys km lub 3 sezony zimowe. Ale żadna z instrukcji nie zaleca wymiany oleju w skrzyni biegów tylko uzupełnienie poziomu. Skoro w oleju były jakieś metaliczne opiłki to oczywiście należało go wymienić - ale najpierw trzeba było stwierdzić co się w skrzyni wysypało (prawdopodobnie wałeczki któregoś łożyska) i zostało zmielone.... W TSie przy przebiegu 140tys km olej miałem przżroczysty bez żadnych zanieczyszczeń.
Ja wymieniłem olej w skrzyni biegów, bo miałem problem z III biegiem, który gdzieś tutaj opisywałem. Stan licznika to 92.000km, jednak olej nie był przezroczysty. To nie jest mój pierwszy T.S. w przypadku którego wymieniam olej w skrzyni biegów. W poprzednim wymieniłem go przy przebiegu 105.000km i też nie był przezroczysty. Nie mówię, że nie nadawał się do dalszej eksploatacji, ale miał kolor ciemny, nieco tylko jaśniejszy od przepalonego oleju silnikowego. Jednak to nie wskazuje o jego zużyciu, po prostu taka jest natura oleju, że ciemnieje podczas eksploatacji. Dlatego nie jestem zbyt skłonny by uwierzyć w to, że przy przebiegu 140.000km olej w skrzyni biegów nadal może zachowywać pierwotną barwę...Cytat:
Napisał Maciek-156
Pozdrawiam.
dobra,
wymienilem na tutela zc75 (50zł/l)zalecany.wylali ten olej co zalali na sprawdzenie czy osiagnie taka barwe jak poprzedni i okazalo sie ze wszystko teraz jest oki.kolor mial naturalną barwe.pozdro i dzieki za pomoc.