-
Problem z biegami
Witam, jestem swieze po wymianie sprzegla w alfiie 146 i teraz biegi od 1-4 wchodza bardzo dobrze, ale jest maly problem z wbiciem 5 i wstecznego, tzn brak zgrzytów tylko trzeba troche tych biegow "poszukać" ale sedno mojego problemu tkwi w lewarku zmiany biegów. Kiedy wylanczam 5 lub wsteczny, to lewarek nie wraca na "srodek" (miedzy 3 a 4) tylko zostaje miedzy 5 a wstecznym. Z 1 i 2 niema problemu.
W czym moze tkwic problem?
-
Masz najprawdopodobniej połamany uchwyt dźwigni zmiany biegów, jest sporo roboty żeby to wymienić ale jest tanie i od seicento pasuje ;]
To jest coś takiego http://www.art-motor.pl/oferta-ang-3.html część 46411550-Z lub bez Z ;]
Aby wymienić to ja rozłączyłem wydech, ręczny i opuściłem całą osłonę tunelu środkowego (taka długa blacha od grodzi do mocowania ręcznego) od dołu auta i dopiero odkręciłem, może jest jakiś inny sposób, męczyłem się próbując ale chyba prostszego niema.
Najpierw sprawdź, zdejmując mieszek i sprawdzając czy jak wrzucasz 5 to się nie wygina się na pęknięciu mocowanie wałka obok drążka, lub gdzieś indziej. Tak było u mnie.
-
dzieki, za odpowiedz, calkiem mozliwe ze to wlasnie to bo w innym temacie tez takie informacje znalazlem ;)