-
Gałka zmiany biegów 5
Dzisiaj zabralem sie za wymiane mojej galki. Nie chciala zejsc stara wiec ja przecialem na poł. Po szczesliwym zdjeciu starej galki nie mogę załozyc nowej. Koledzy w innych watkach mowili ze galka montowana jest na wieloklin i mieli racje , ponieważ w starej galce mozna zauwazyc "kliny" idace wzdłuż drążka. Niestety takich "klinow" nie ma moja nowa gałka:(. Czy kupilem zła gałka czy trzeba ja zamontowac na chama a moze rozgrzac drazek i wcisnac galke(stopi sie plastik i sie uformuje)?
-
No, a niby skąd mamy wiedzieć jaką Ty gałkę kupiłeś ;)
Jakieś zdjęcie, link do aukcji (jeśli z neta) i może wówczas ktoś Ci podpowie.
Ja natomiast zmieniając gałkę nie miałem problemów. Zeszła jednym pociągnięciem ręki, a montowałem nieoryginalną, która trzyma się dzięki trzem śrubom typu imbus wkręcanym pod kątem prostym do drążka zmiany biegów.
Pozdrawiam.
- Rafał
-
-
Kolega ma na pewno podnoszony wsteczny???
-
-
-
moze ktos podpowie... czeka mnie rownierz wymiana galki na nowa, chodzi o jtd 5 biegowa, jak ja zdemontowac zeby nic nie zepsuc i jak zainstalowac nowa oryginalna skorzana?
-
Pytanie czy na drążku pozostał ten wieloklin?
Jeżeli nei to istnieje możliwość że zdjąłeś za dużo. Razem z gałką przeciąłes również plastikową nakładkę która była założona na gorąco lub inaczej złączona z drążkiem.
Ale to raczej mało prawdopodobne. Bo przeważnie ten wieloklin jest frezowany na drążku, wiec jeżeli go nie masz to równie dobrze możesz mieć nieoryginalną gałkę a którą ktoś przykleił a drążek skrócił obcinając ten wieloklin.
Inna jeszcze możliwość... ta gałka nie jest do końca oryginalna... Zobacz czy w starej nie ma plastikowej wkładki z wieloklinem, i spróbuj ją odzyskać a potem przełożyć do nowej
-
odzi - jakiś czas temu też wymieniałem swoją gałkę na identyczną jak Twoja. Zrobiłem to tylko dla tego, że swędziały mnie pieniądze :D
Ja swoją założyłem w ten sposób, że nałożyłem gałkę na lewarek, przyłożyłem dość grubą warstwę szmatki/ścierki i uderzałem od góry gumowym młotkiem. Weszło bez problemów i trzyma się do dzisiaj :)
-