-
Praca sond Lambda ?
Witam,
z poradnika gdzie "Szef" pisał jak sprawdzać sondy wyczytałem że napięcie powinno oscylować od 0-1V. Ja mam na sondach przy kolektorze skaczący (dość szybko poniżej 1sek.) wynik w zakresie od ok. 0.25V do ok 0.8V (obie sondy pokazują bliźniacze wyniki).
Natomiast trzecia sonda z tyłu ma stałą wartość ok. 0,42V.
Przy zmianie prędkości obrotowej do 2000obr/min. przez ok 20sek.wyniki dwóch pierwszych nieco się podniósł, a trzeciej nie.
Moje pytanko jest następujące czy ww. wyniki są prawidłowe?
pozdrawiam
seba
-
U mnie trzecia sonda nie zaleznie od temperatury i obrotow wciaz wskazuje 0,4 V w przeciwienstwie do tych przed katalizatorem ktore elegancko oscyluja od 0,2 do 0,75 V
Wiec chyba mamy tak samo :)
Tu mozesz troche o tym poczytac
http://www.alfaromeo.pl/phpBB/viewto...t=3311&start=0
-
-
-
bubu321,
Czyli jesli ta za katem pokazuje w miare stala wartosc w granicach 0,5 V to wszystko jest w jak najlepszym porzadku ??
A moglbys pokazac takie wykresy sond przed katem ??
-
dolne wykresy to właśnie z sondy przed katalizatorem.
-
Jeszcze raz dokladnie pomierzylem swoje sondy
Oto wyniki
Sonda 1 wtyczka od aku parametry bardzo szybko sie zmieniaja
obroty wolne 0,301-0,699 V
gazowanie 0,13-0,78 V
napiecie miedzy czarnym i szarym 0,43V
opor grzalki 10,4 Ohma
Sonda 2 wtyczka po lewej od rozrzadu parametry bardzo szybko sie zmieniaja
obroty wolne 0,27-0,69V
gazowanie 0,1-0,8V
opor grzalki 10,9 Ohma
Sonda 3 Wtyczka nad kolektorem dolotowym wartosci zmieniaja sie na 3 miejscu po przecinku
obroty wolne 0,436 V
gazowanie 0,442 V
opor grzalki 10,8 Ohma
Zmierzylem tez napiecie podawane przez ECU na grzalke sondy ( dwa biale przewody )
Bez rozpinania kostek
na uruchomionym silniku napiecie oscyluje od 2 do 13V im dluzej silnik pracuje tym zakres oscylacji zbliza sie ku 0
przy pomiarze 3 sondy napiecie oscylowalo juz tylko od 0 do 6 V Wiadomo za nim doszedlem do jej pomiaru i poprzepinalem wsystko to troszke czasu uplynelo a sondy sie juz zagrzaly
Na wlaczonej samej stacyjce napiecie bylo stale ale bardzo niskie chyba 0,5V na zakres dokladnie nie zerknalem
Czy to aby nie dziwne ?? Czytalem gdzies ze napiecie na grzalce powinno miec 12V i zmniejszac sie w miare nagrzewania sond a u mnie napiecia skacza
-
grzanie sondy lambda jest realizowane impulsowo z modulacją wypełnienia.
Jest to jednocześnie problem w starszych modelach ( 156 TS ) ponieważ zakłóca odczyty sondy lambda jak silnik jest zimny i w konsekwencji powoduje brak mocy , zanik mocy na zimnym.
-
http://img508.imageshack.us/img508/3259/21029qe1.th.jpg