-
[155] Licznik prędkości
Witam alfistów :) ostatnio pojawia mi się coraz częsciej problem z prędkościomierzem. Na początku było tak, że jak się samochód rozgrzał to licznik zaczynał wskazywać a dziś umarł :) chociaż jak odpalałem to wskazówka skoczyła i dalej już klapa.
Nie jest to w sumie jakis straszny problem ale denerwujący... no i licznik kilometrow nie dziala jak nie wskazuje prędkości.
Pomóżcie klubowicze :)
z góry dzękuje za wszelkie objawy pomocy :) hehehe
-
cos mi sie zdaje ze to impulsator /licznik jest elektycznie napedzany/ poszukaj na alegro od kazdej 155 jest taki sam a podejzewam ze i 145 146 164 jest identyczny pewnie ze 20 zl bedzie kosztowal
-
mam jeszcze pytanko gdzie on sie znajduje ten impulsator :) bo moze moj elektryk by na niego spojrzal bo na allegro do alfy nie widze...
pozdrawiam
-
musisz dzwonic do tych co sprzedaja alfy na czesci i poprostu zapytac .bo oni nie wystawiaja takich detali .impulsator jest zabydowany w skrzyni nad mechanizmem roznicowym.bardziej potrzebny elektronik bo to jest uklad elektroniczny.
-
Wysłany: 2007-11-29, 20:40
145 boxer:
Jak wejdziesz pod autko i stoisz "przed nim" to na lewej półosi, przy samej skrzyni u góry jest czujnik prędkościomierza (induktywny, zbliżeniowy, generuje przebieg prostokątny 1xobrót półosi). Jest plastikowy, część która wystaje - taki owalny płaski cylinder zabezpieczony segerem, z góry wtyczka 4 kable. Albo coś z wtyczką, albo kablami albo jak u mnie - wypadł seger i czujnik trochę się wysunął. Cały czujnik jest dość długi (z 12 - 15cm). Wyciągnąłem oblukałem, załorzyłem docisnąłem i działa. Schemat też mam - jak Ci trzeba - napisz, wyślę bo nie mogę/umiem załączać plików do postów....
to skopiowałem z innego mojego postu. A czujnik na Allegro jest, kosztuję !!100!! używany, dlatego bawiłem sięz naprawą starego. Co prawda co raz na miesiąc - dwa, właże do kanału i dociskam na nowo...