pytanie czy da sie coś takiego złożyć do kupy bez większych problemów?
zdaje się silnik od 156 ma wałki wyrównoważające czym jeszcze różnią się te silniki ?
Printable View
pytanie czy da sie coś takiego złożyć do kupy bez większych problemów?
zdaje się silnik od 156 ma wałki wyrównoważające czym jeszcze różnią się te silniki ?
silniki 1,8 16v w 155 i 156 roznią sie paroma szczegółami osprzetu, same silniki są te same..
2,0 16v mają wałki balansujące..
Tak jak kolega powiedział- kolektor dolotowy jest inny i parę elementów osprzętu- dobry mechanik poprzerabiać może.
czyli z poprzedniego silnika jak skorzystam to nie ma problemu ;> ?
teoretycznie :PCytat:
Napisał Jaras E21
Jak mój zmarł (2.0 TS, 95r) to zmieniłem na 2.0 TS 2002 r z AR156 (kupiłem bez osprzętu) to oprócz wymiany kolektora i pokrywy (tego plastiku) były problemy z którymś elementem osprzętu i trzeba było coś rozwiercać i przerabiać. Jeżeli bardzo Ci zależy mogę zadzwonić do warsztatu w poniedziałek.
walki wyrownowazajace są w 2.0 ts .. w 1.8 ts z tego co wiem to ich nie ma ..Cytat:
Napisał Jaras E21
REIJO-AR155, mozliwe ze czujnik temperatury w głowicy bo wtedy dwa dawali a w 2002 jest chyba tylko w termostacie..
u mnie jest jeszcze egr od kolektora wydechowego odchodzi ejszcze taka cienka rurka, pozniej tez juz chyba tego nie bylo...
wiecej roznic raczej na pewno nie ma...
pojade tam w poniedziałek i zoabcze z czym mają problem ...
u mnie w 155 był silnik 1.8 140km na pasku i taki też kupiłem tylko znacznie nowszy wygląda na identyczny... i też jest oznaczony m2 w eper...
teraz tak przyjechałem do warsztatu i faktycznie islnik to 2.0 ma wałki balansujące
PYTANIE 1
czy mocowanie gorne przy kielichu w 1.8 i w 2.0 z wałkami balansującymi wypada w tym samym miejscu ? tzn czy inaczej zamocowana łapa w silnik uz wałkami pozwoli zamocować bezproblemowo silnik
dowiedziałem się ze komp od 1.8 nie zaakcpetuje silnika 2.0 i nie bedzie chciał z nim chodzić.
PYTANIE 2 czy wystarczy podmienić kompy i bedzie grać ...
czy fizycznie kompy są takie same te same wtyczki i czy zadawoli je wiązka od 1.8 ;] ?
pytania konkretne
podoba mi się opcja około 150km w AR155 ;) więc chce kombinować