Jak samemu sprawdzic czy uszkodzony jest przeglub wewn lub zewn?
Witam ,jak w temacie,zewnetrzny to wiem ,ze na skreconych kolach go slychac a wewnwetrzny?samemu mozna to zdiagnozowac,jakiekolwiek kola zaloze zawsze przy 70 strasznie drga cala buda,podejrzewam wlasnie przeglub.bylem na diagnostyce ,stwierdzil ze to wina luzow na wachaczach,wymienilem,i nic ,chociaz po krotkim czasie znowu cos jeczy i wydaje dzwieki jak przed wymiana.dol vema gora trw,kola wywazone
[156] Awaria przegubu wewnętrznego
Jeśli chodzi o objawy związane z uszkodzeniem przegubu wewnętrznego, mogę dość dużo powiedziec na ten temat - zmagałem się z tą awarią całkiem niedawno.
Charakterystyczne wibracje - na początku, obejmują tylko jedną stronę samochodu, ( kiedy przegub nie jest bardzo zniszczony) , pod koniec telepie już całą buda tak, że jazda jest udręką .
Na początku, przegub wewnętrzny daje o sobie znać podczas pokonywania zakrętu przy wciśniętym gazie, lub podczas jazdy na wprost po nierównościach ( pofalowany asfalt, nie dziurawy). Później hałasuje już coraz częściej i częściej.
Bardzo charakterystyczną cechą uszkodzenia przegubu wewnętrznego jest to, ze hałasuje jedynie POD OBCIĄŻENIEM, czyli podczas przenoszenia momentu obrotowego, czyli prościej mówiąc, jedynie wtedy , kiedy dodajemy gazu :).
Widzę że masz Multijeta 1,9 - padający przegub wewnętrzny to dośc częsta przypadłość - niestety...samochód ma duży moment obrotowy i przy ostrym traktowaniu pojazdu ten element cierpi.
Jeśli juz zdecydujesz się na wymianę - tylko oryginały :) . Ja wymieniałem cały kielich - zamienników ni ema, jednak za oryginał zapłaciłem ok 430z w serwisie, natomiast cena za oryg. krzyżak - 240 zł +50 gumy, natomiast na allegro za dobry zamiennik z gumami 200 zł + przesyłka.
Jazda po wymianie przegubu - bezcenna ;).
Pozdrawiam