-
Czy to panewki?
Z silnika mojego auta dochodzi podczas jazdy chroboczacy dźwięk. Można go porównać z dziurawym wydechem.wydaje się ze to panewki, ale dźwięk nie występuje na biegi jałowym, co więcej jak, wkręcam na obroty i puszcze gaz, to chrobotania nie ma. Występuje tylko i wyłącznie przy dodawaniu gazu od około 1600 rpm. Dodam ze mam problem z ciśnieniem oleju na biegu jałowym. Czy to może być coś innego niż panewki?
-
Skrzynia biegów? Rozsypane łożysko na którymś wałku
-
Może trochę źle napisałem. Dźwięk słychać jak auto jest na luzie i dodaje gazu, ale jak puszczę gaz, a auto schodzi z obrotów to nie ma tego dźwięku. Podam przykład.
Jadę ok. 60 na godzinę i trzymam gaz - jest tłuczenie/chrobotanie, zwiększające intensywność w miarę dodawania gazu, chcę hamować silnikiem - puszczam gaz, redukuję bieg, obroty około 4000 - nie ma tego dźwięku. Obojętnie czy na biegu czy na luzie.
-
-
Bez względu na to co Ci stuka jeśli piszesz że masz problemy z ciśnieniem oleju na biegu jałowym to silnik na 90% masz do remontu. Więc szlif wału i wymiana panewek pewne. I te stuki pewnie tym są spowodowane.
-
W takim razie proszę o poradę odnośnie warsztatu w Krakowie, który by się tym profesjonalnie zajął i nie zdarł do cna.
-
I ja mam pytanie odnośnie mojej sytuacji.
Na zimnym silniku jak opalam to przez moment słychać klekotanie, zaraz ustaje. Strasznie się nie przejmowałem bo mrozy i wogóle, jednak troche mnie to niepokoiło. I zauważyłem dziwne odgłosy (coś jak stukanie, może też klekotanie) gdy wskazówka obrotomierza dochodzi do 3tys (poniżej nie ma czegoś takiego).
Panewki słychać od samego dołu (obrotów) czy caly czas? Co z tym robić (odpukać) zakładając najgorsze?
-
-
No u mnie takie grzechotania nie ma... Przy opaleniu lubi poklekotac przez moment ale pozniej chodzi normalnie. I występuje takie dziwne stukanie, ale jak juz wspomniałem gdy silnik wykręci się na 3tys. obrotów. I dzwięk powiedziałbym bardziej słyszalny nawet w środku niż na zewnątrz...
Mam się przejmować?
-
a wariator kiedy był wymieniany