chyba samochód się zepsuł
Cytat:
Napisał
SocikZero4
Witam ostatnio rozleciala mi sie skrzynia w 1,6 Boxer. wiec kupilem skrzynie zawiozlem do mechanika i oto co sie zaczelo dziac po wymianie.
Po ok 100km sprzęgło ma ok 3 cm luzu na pedale i łapie tylko w jednym miejscu. (wymieniane ok rok temu na orginal sciagany z ASO) pozatym przed wymiana skrzyni chodziło jak powinno nawet z uszkodzoną stara skrzynią. I ogladalo to sprzegło 3 mechaników i stwierdzili ze jest w BDB stanie.
Po drugie niestety w owej założonej skrzyni chuczy łożysko. i mam pytanie jak sie go wymienia oraz czy ma ktoś moze wymiary albo nr orginalu tych łożysk?? i gdzie idzie takie dostać?
A trzecie pytanie jest takie. Czy jest jakaś różnica miedzy skrzyniami do Boxerów??
Z tego co widzialem wyglądem sie różnią ale mechanik powiedzial ze w środku jakaś łapa może byc inna i dlatego sprzęgło tak chodzi i biegi tak raz cieżko raz lekko wchodza.
Wiem napewno ze niemam skrzyni od 1.7 16v ponieważ na kazdym biegu prędkość przy danych obrotach jest identyczna jak na starej skrzyni. I zaznaczam że konsultowałem się z róznymi mechanikami. ( zeby niewpierał mi ze to wina skrzyni i on ma dobrze wszystko zrobione)
Prosze o szybkie odpowiedzi i na temat.
Ciężko zrozumieć o co Ci chodzi ale spróbuje pomóc:
1. Piszesz, że po 100km od wymiany skrzyni nie podoba Ci się praca sprzegła. To znaczy, że po takim przebiegu coś się stało czy tyle jeździłeś aż w końcu pytasz? Nie wiem też co to jest "łapanie". Moment przekazywania napędu? U mnie np. samochód zawsze zaczyna ruszać w tej samej pozycji pedału i to jest normalne.
2. Łożysko w skrzyni. To tak jak bym napisał "coś mi stuka w samochodzie, pomóżcie". Skrzynia ma wiele łożysk a Ty się określ w jakich warunkach występuje hałas. Może być podczas wciśnięcia pedału sprzegła bądź po puszczeniu. Może byc podczas przyśpieszania albo i hamowania silnikiem. Moze też być gwizd podczas jazdy na poszczególnych biegach. Może być grzechot na przyśpieszaniu z niskich obrotów. Musisz uściślić w jakich to się dzieje warunkach
3. Różnice w skrzyniach do boxerów są takie, że inne są do 33 a inne do 145/6. W obrębie modelu skrzynia różni się przełożeniami ale fizycznie spokojnie podejdzie.