-
[166] [166] Hałas
Trudno mi umiejscowić źródło i powód w miarę równomiernego hałasu paska napędowego. Po zdjęciu paska hałas cichnie. Alfa jest moim pierwszym dieslem więc niewiele wiem o niej. Wiem, że pasek napędza alternator i wspomaganie.Czy jest coś jeszcze co może powodować ten hałas ? Wymieniłem po kupnie autka tylko rolki i pasek rozrządu.Rolek paska napędowego nie zmieniałem.
-
pokrec w ciszy i spokoju rowniez rolkami paska klinowego i przy zalozonym pasku popatrz jak pracuje napinacz pneumatyczny - czy nie drga za bardzo na wszystkie strony. Ja mialem rowniez przy przejsciach z kolem pasowym wybity napinacz pneumatyczny - a raczej wyrobiona jego sprezyne tlumiaca drgania - praktycznie nie trzymal wcale (w stosunku do tego jak powinien) - i to generuje dosc spory halas. Rowniez moze byc lozysko sprezarki klimatyzacji - tez na tym samym pasku jest klima. pokrec w ciszy kazda z tych rzeczy sluchajac szumu charakterystycznego dla wywalonego lozyska. odnosnie napinacza pneumatycznego - podobno czesciej pada wlasnie sprezyna (widac i slychac przy zalozonym pasku) niz lozysko w rolce.