-
Awaria zacisku V6
Witam. Mam dość nietypowy problem. Niedawno zmieniałem klocki plus tarcze z przodu ( zaciski brembo). Nie przekręciłem żadnego gwintu, a śruby dość mocno dokręciłem, chodzi mi o te od jarzma. Dziś po hamowaniu z około 100-120 zaczeło coś obcierać. zatrzymuje sie na poboczu, a tu urwanu zacisk, dokładniej jedna śruba nie wytrzymała. nie bede sie żalić ile to kilometrów jechałem na samym ręcznym ;/ Teraz moje pytanie co zrobic z tym zaciskiem, bo okazało sie że gwint w nim tęz nie wytrzymał? Co doradzicie :(
-
kupić nowy zacisk,(używany mam na myśli). Koszt - od normalnego sprzedawcy nie większy jak 100zł/szt. Nie wiem tylko czy dostaniesz osobno czy tylko w parze.
-
Rzeźba przy zaciskach to kiepski pomysł, ja też jak kolega wyżej proponuje poszukać używki. Kilku kolegów z forum ma alfy z brembo na sprzedaż zapytaj o ceny i dostępność na pewno coś znajdziesz.
-
Kolego Mariano898 masz chyba na myśli zerwane gwinty śrub mocujących zacisk do zwrotnicy.
Kupić używaną zwrotnicę (są takie same we wszystkich) i wymienić.
Jeśli śruby też uległy uszkodzeniu to dać nowe (w ASO kosztują ok. 30,- zł).
Podczas przykręcania stosować właściwy moment dokręcenia ok. 17 kGm.
Oczywiście gdy sam zacisk nie został uszkodzony.
-
gwinty w zaciskach brembo są bardzo delikatne i z wyczuciem należy wkręcać srube bo łatwo przekręcić gwint
wiele używek na allegro ma poprzekrecane gwinty gdzie nie informują o tym w aukcji, trzeba uważac
-
OK dzięki już kupiłem całą zwrotnice z wszystkim za 150 zł ;)