-
Oplata recyklingowa
Nie wiem czy w dobrym dziale piszę..ale orientuje się ktoś czy da się odzyskać 500 zł z opłaty recyklingowej opłacanej przy importowaniu auta z zagranicy ??
"Właściciele aut sprowadzonych z Unii Europejskiej mogą odzyskać kolejny podatek: po akcyzie za samochody, teraz przyszła pora na 500 zł z tzw. opłaty recyklingowej.
Od stycznia 2006 r. płaci ją każdy, kto kupił auto w UE, nieważne jaki rocznik auta. - Wygląda na to, że rząd nie wywinie się kierowcom, bo Europejski Trybunał Sprawiedliwości wydał już wyrok w bardzo podobnej sprawie akcyzy. I jedna, i druga danina mają tę samą prawną rysę: płacić muszą tylko ci, którzy sprowadzili auto z Unii Europejskiej. Z opłaty zwolnione są natomiast transakcje na rynku krajowym. To jawna dyskryminacja, na którą Unia się nie zgadza.
Wiedzą o tym właściciele aut, dlatego masowo zaczęli składać wnioski o zwrot opłaty recyklingowej. W kolejce po swoje pieniądze może się ustawić ponad 700 tys. importerów, bo tyle samochodów sprowadzono z UE od stycznia zeszłego roku. Państwo będzie musiało sięgnąć głęboko do kieszeni, przyjdzie mu przecież oddać prawdopodobnie aż około 400 mln zł. Ale to nie wszystko: dług będzie coraz większy, bo co miesiąc wjeżdża z Unii do Polski 20 - 30 tys. kupionych tam samochodów."
-
Ktoś próbował odzyskać kasiorke? jak do tego się dobrać?
-
ja o tym czytałem też już.. ale nie znalazłem nikogo znajomego co by to przeszedł, jeden z kolegów mówił że złożył aale dostał odmowę bo coś tam, wiec przestałem się interesować tym, a sam sobie sprowadziłem samochodzik dla siebie