-
Cancheck w radiu
Witam , chciałem Was spytać, czy ktoś miał może problemy z "CANCHECK" po zmianie radia? Moje działa OK, ale raz na jakiś czas wyłącza się podświetlenie i nie reaguje na przyciski. Raz zaobserwowałem także ów napis CANCHECK i zniknął on samoczynnie, da się to jakoś bezboleśnie naprawić? *poprzednie radio było kaseciakiem, może ma więc błędy na szynie CAN...ale dlaczego CANCHECK znika a radio wariuje tylko cyklicznie?
-
- Cancheck powstaje wtedy jak body komputer ( BC ) nie ma informacji co do jego szyny CAN jest podłączone.
- dzieje się zwykle to wtedy jak zmieniamy radio, licznik, sterownik szyby.
- aby to zlikwidować należy nauczyć BC o swoim otoczeniu, czyli wykonać procedurę Proxy Alignment lub zmienić wpis w kości eeprom w radiu.
- procedura Proxy alignment jest wykonywana przez programy diagnostyczne takie jak Examiner, FES ( Fiat Ecu Scan).
- examiner robi to bez problemu ( 50 zł w dowolnym warsztacie z Examinerem, 150 zł w ASO).
- program FES w wersji płatnej nie wykonuje poprawnie tej procedury w wersji 2.7.2
- autor programu obiecał że w wersji 2.8 ( ma wyjść po 3 maja 2011 ) ta procedura będzie działać poprawnie.
- ostatnia opcja , czyli grzebanie w eepromie radia , wykonuje pan Kazio za 40 zł.
-
Cancheck jednak nie był przyczyną - nie znaleziono błędów, chociaż z pomocą macka_czer Proxy Aligment zrobiliśmy od nowa. Przyczyną okazał się panel, który wymagał odkręcenia i przeczyszczenia styków pinów łączących go z "body" radia.
-
A u mnie troszkę inny problem.
Widziałem, że niektórzy co sprzedają orginalne radia mają je podpięte na biurku i podłączone na wzmacniacz i im normalnie radia działają.
Ja po zmianie radia na navi+ chciałem to stare radio podpiąć w domu na biurku o po testować ale niestety jak podepnę prąd to na wyświetlaczu pisze cały czas CANCHECK.
Czemu tak mam? po podpięciu w aucie działa normalnie a na biurku niestety nie chce podświetla się i napis CANCHECK.
Prąd mam podpięty do pinów: minus do masy a Plus do UB/
Czy poprawnie? czy można to jakoś inaczej podpiąć, aby działało?
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...013/11/163.jpg
-
Posiadam ten sam problem co kolega powyżej tzn że chcę sobie podpiąć radio poza samochodem i wyskakuje mi cancheck. Idzie to jakoś ominąć ?