Witam, zaczęłem się zastanawiać, czy ktoś na forum próbował jakoś sensownie odchudzić Gtv? jak można to zrobić i ile Kg można się pozbyć.
Pzdr!
Printable View
Witam, zaczęłem się zastanawiać, czy ktoś na forum próbował jakoś sensownie odchudzić Gtv? jak można to zrobić i ile Kg można się pozbyć.
Pzdr!
Rozsądnie zacząć od wszelkich wygłuszeń i tapicerek , zbędnych plastików tylna kanapa idzie na śmietnik - ładne skórkowe fotele ustępują miejsca porządnym sportowym kubłom. Tylko czy aby napewno tego chcesz, bo takim autem podróżowanie na codzien to mnóstwo wyrzeczeń. A rozsadnie odchudzać to wg. Ciebie jak?? Bo dla 20 -30 kg nie warto czegokolwiek pruć.
Gtv ma taką konstrukcję, że chyba dużo się nie zyska, bo karoseria jest bardzo sztywna i dlatego cięzka
zdziwiłem się, jak zobaczyłem, że masa własna to około 1300kg, a raczej nia ma jak odchudzić
wywalić wszystko co jest komfortem i wykończeniem wnętrza wraz z wykładziną, szyby w drzwiach wymienić na takie z tworzywa i bez podnośników, wywalić klimatyzację, centralny zamek, mniejszy zbiornik paliwa, siłowniki klapy silnika zastąpić 'patykiem', wydech z tytanu z minimalną ilością tłumików i to jeszcze nie wszystko
od grubych rzeczy skończy się na drobiazgach z kevlaru czy tytanu i liczeniu gramów
robisz samochód na tor, że koniecznie chcesz odchudzać? zyskasz tym może jedynie parę dziesiątych sekundy na przyspieszeniu, czego na ulicy nie zauważysz
wiem, że fajnie coś przymodzić w samochodzie, tylko odchudzanie ma na celu pozbycię się wszystkiego, co zbędne, a nie wyrzuceniu kanapy i paru innych drobnych rzeczy i "co ja to nie zrobiłem, mam teraz wyścigówkę"
pomysł ogólnie ciekawy, tylko musi mieć jakieś poparcie w wykorzystaniu, żeby się bawić
Tu jest odchudzona: http://www.alfanews.pl/2009/10/30/al...ra-magdziarza/
I 1100 KG :P
za nic w swiecie bym tak nie dal GTV skrzywdzic!!:D
ale o gustach sie nie dyskutuje :)
szczrze....dzis babralem sie z tylna kanapa...nie mam tam materialu w srodku do odchudzania za duzo jesli nie chcesz wywalic klimy poduch powietrza... to malo Ci zostanie...zapomina sie zazwyczaj ze odchudzenie auta to rowniez niska waga kierowcy....ale to juz hardcore;)
Poszukaj na alfaowner.com goscia imieniem Little Seb...on robi fajne rzeczy.
tylna kanapa? to przecież kawałek gąbki obciągnięty skajem
co prawda oparcie z siedziskiem waży razem koło 5 kg, ale od tego się zaczyna, a kończy jak wspomniałeś na klimie ;)
oparcie z siedziskiem? mialem dzis wyjete jedno i drugie ale zeby od razu 5kg...
byś się zdziwił ile to waży, nawet do kupy ważą ponad 5 kg
fotele przednie z reguły to jakieś 20 - 30 kg!
masa zabija moc, to święta prawda, ale dopiero wyjęcie z auta wszystkiego, co ma związek z komfortem będzie miało odzwierciedlenie w spadku masy