-
wymiana oleju
Witam was drodzy koledzy. Mam takie pytanko jaka jest tolerancja nadwyżki przebiegu do wymiany oleju w silniku???? Dlaczego pytam bo wybiło mi już 146300 km a wymiana powinna byc przy 146000. Mam Alfe 156 1.9JTD. Nie mam możliwości wymiany gdyż nie mam mnie w domu a autem jeździ ktoś inny. Czy nie jest to jakiś negatyw dla silnika?????
-
zalezy ile juz tez olej ma przejechane. normalnie w JTD zalecamy wymiane co 10tys. jak raz wymienisz po 15 tys to nic strasznego sie nie stanie bo producent i tak zaleca wymine co 20kkm
-
no na tym oleju przejechałem 10300 km;p
-
no to jeszcze mozesz troche posmigac
-
bez przesady z tymi 10 tysiącami..... :) to nie lekka benzynowa rajdoweczka
edit: ale takze bez takiej porywczości jak ten - http://autofoto.pl/blogs/prezes/arch...6/castrol.aspx :)
-
No to mnie trochę uspokoiliście mam juz 12 tys przejechane i się dopiero zbieram na wymiane w przyszłym miesiącu dopiero. W sumie jeżdże na seleni WR ale przynajmniej przestałem ją zylować i srednie spalanie z 7,2 spadło mi do 4.9 :)
-
ja kiedys miałe fiata siene moj ojciec kupił ją nową! wymieniał olej jak w książce co 20tys km pozniej ja kuoiłem od ojca tez wymieniałem co 20 tys kiedy sprzedawałem auto siena miała przejechane prawie 200 tys km a oleju od wymiany do wymiany NIC nie musiałem dolewać silnik 1,6 16v wiec z pewnoscia oleje mozemy wymieniac co 20 tys tylko ze te syntetyczne lub poł syntetyczne! a jesli chodzi o 15w40 czyli mineralne raczej nie przekraczajmy 15 tyś to jest max ,a jesli silnik tostaje w du...e to nawet co 10 tyś bo mineralny robi straszny osad!