-
Parująca tylna szyba ??
Witam w mojej alfie paruje czasem tylna szyba i tu jest moje pytanie . czy Nawiewy w tylnej półce (156 sedan) skierowane ku szybie powino z nich leciec powietrze ? bo u mnie na żadnym biegu nic nie dmucha . a np z tych nawiewów pod fotelem dmucha i to całkiem dobrze . również to ze mam nie podłączone grzanie tylnej szyby może mieć wpływ na parowanie ? a może warto zmienić filtr kabinowy ? proszę o odpowiedzi ?. z góry dziękuje
-
sprawdz czy nie masz wody w bagazniku. w miejscu gdzie lezy koło zapasowe.
-
Te kratki z tyłu pod szybą, to jakieś takie przewietrzanie bagażnika prędzej:). Nie ma tam co dmuchać, choć gdzieś widziałem patent jak ktoś założył pod półką wiatraczki "komputerowe" np. od chłodzenia procesora;).
Ustaw sobie środkowe nawiewy (między siedzeniami) na końce szyby, ale po pierwsze to zdecydowanie wymienić filtry kabinowe, jeżeli nie wiesz kiedy były wymieniane i w jakim są stanie. Używać od czasu do czasu klimatyzacji nawet kiedy masz włączone ogrzewanie (osuszacz powinien zrobić swoje), szybę wymyć i starać się wietrzyć samochód szczególnie po zimie, myciu i deszczu. Ja nie pamiętam kiedy używałem ogrzewania szyby przy dodatnich temperaturach, generalnie nie ma problemów z parowaniem w tym modelu.:P