Ostatnio coraz mocniej myśle nad nabyciem 33 z silnikiem z tytułu wątku i zbudowanie z niej zabawki na weekendy/tor. Jednak potrzebuje na start poprawić smarowanie tego silnika, może ktoś już przerabiał temat poprawy wydajności pompy oleju?
Printable View
Ostatnio coraz mocniej myśle nad nabyciem 33 z silnikiem z tytułu wątku i zbudowanie z niej zabawki na weekendy/tor. Jednak potrzebuje na start poprawić smarowanie tego silnika, może ktoś już przerabiał temat poprawy wydajności pompy oleju?
W PL chyba nikt a tak by było trzeba zagadac z tymi z AHM
ja bede walczyl z pompa w 8v dam znac o efektach:) ps wakow do 8v ladnych ktos nei ma na oddanie?:( boxer oczywiscie
Mi jeden został. 2 tłoki jak by co mam głowice z 16V i takie inne gadzety do 33 ;)
Na wysokich obrotach(a chyba one są najważniejsze:P) wydaje mi się,że pompa będzie miała co robić,można podnieść ciśnienie oleju przez podłożenie podkładki pod sprężynę od bypassa.A kwestia trybów i ich stanu to takie rzeczy dorabia się,oczywiście z użyciem odpowiednich procesów technologicznych.No i nie wiadomo co z obudową,jeśli wyrobiona to będzie pod górę:).Bo oprócz tego to już tylko chyba wymiana pompy na inną,ale trzeba kombinować ostro.
Są jakieś realne szanse by używaną zdobyć w stanie do używania? Zastanawiam czy zużycie może zależeć od czegoś jeszcze oprócz przebiegu. Bo Jesli np. poszukać wśród "szrotowych" to teoretycznie pojawiają się wraki w SKP z przebiegami nieprzekraczającymi 200 kkm.
A może są szanse na nową?
Moja pompa ma juz chyba pod górę. Dobrze rozgrzana Selenia Racing 10w-60 wskazuje na obrotach biegu jałowego poniżej 1 bar. A trakcie jazdy ciśnienie jest odbiciem prędkości obrotowej (3 bar - 3k rpm itp.)
Na klasycznym 10w40 już się boję jeździć :-)
Pytanie odnośnie pompy oleju zrodziło się stąd, że jeśli wezmę się już za 33 1.7 16V to dostanie pod maskę Eatona m62 a wtedy potrzebne dobre ciśnienie oliwy bo układ korbowy będzie miał już z dołu co robić.
kompresor:) mniam:) na jaki efekt finalny liczysz ?:>
Ile chcesz dmuchac to? Panewki wg Ciebie to wytrzymaja czy pozmieniasz pare partsow w silniku?
Jak chcesz przyzwoitego ciśnienia na niskich obrotach to trzeba zmieniać pompę,bo tłoczy za mało oleju w rezultacie duża cześć ucieka przez szczeliny powodując spadki ciśnienia.