-
2.0 TS szarpie
powracam do tematu, ostatnio było mało zainteresowania sprawą; silnikiem szarpie od 2 tys obrotów teraz już w sumie prawie do 3 tyś... w tym przedziale :( rozrząd zmieniony, głowica po remoncie, uszczelki powymieniane w całej górze silnika, świece zmienione (co prawda nie platynówki ale.. ten temat mamy chyba koledzy za sobą;p) i wciąż to samo...
Co dziwne przy każdym zdjęciu nogi z gazu samochodem szarpnie... nie zależnie od prędkości.
Wiem - jadę na komputer, zebrać się nie mogę;p Ale może coś Tu wymedytujemy wstępnie.
Morze to być przyczyna pękniętego kolektora wydechowego ? część spalin ucieka przy kolektorze, sonda dostaje nieprawidłowy odczyt spalin, i automatycznie wysterowana jest poczarowana dawka paliwa, bądź lpg (bo szarpie i tu i tu) ??? bo jest pęknięty nieznacznie przy baranach - łączenie wydechów z kolektorem ale są to dwie dziury średnicy 2 mm, co prawda czuć spaliny pod maską, najbardziej gaz ;/ no i gwizda tak dziwnie ogólnie. ale jeśli moja teoria jest trafna to dlaczego tylko przy 2 tyś obrotów, najbardziej jak jest wilgotno zauważyłem, pada np deszcz...
-
A nie będzie to czasami przepływomierz?? sprawdzałeś??? A może jakiś inny problem z dolotem?
-
U mnie po zukupie auta miałem podobny objaw szrpania okazał się nieszczelny dolot za przepływka po uszczelnikieniu idzie jak zły
-
popatrzę, popatrzę cały układ dolotowy na wszelki wypadek, przepływomierz jeśli coś z nim nie tak to wyjdzie to na kompie ? możliwe ze tylko przy takich obrotach świruje ? możliwe ze gdzieś przy dolocie jest problem i wtedy to tez powinno wyjść..? tyle że niedawno robiłem rozrząd i głowice więc myślę ze mechanik by zobaczył jakby któraś odma była np pęknięta. tak jak od razu powiedział mi o kolektorze wydechowym. Dziwi mnie to że tylko przy 2 tys obrotów się dzieją się te jajka nieraz tak szarpie ze całym autem buja a powyżej 3 jest spokój i nie zawsze; czasem się wkręci prawidłowo a i na niskich jak i tez biegu jałowym pracuje równo...
-
Sprawdz gumowe elementy dolotu powietrza podatne one są na pęknięcia co do przepływki to jest gdzies temacik o jej czyszczeniu co do kompa to nie wiem jestem swiezy ale nadrobie wtedy jak jeszcze nie bedziesz mial rozwiaznia postaram sie pomoc
-
doloty sprawdzone byla szparka na kolnierzu przy samym juz filtrze pow. zakleilem nic to niezmienilo. Mozliwe to jest ze takie szarpanie to od tego kolektora wydechowego ze czesc spalin ucieka przy rorach wychodzacy z niego ???