Witam, niedawno zakupiłem wymarzoną 147. Zauważyłem że nie działa w niej światło wstecznego. Sprawdziłem i wymieniłem żarówkę, oraz sprawdziłem bezpiecznik. Dalej nie działa. Czy ktoś miał podobny problem?
Printable View
Witam, niedawno zakupiłem wymarzoną 147. Zauważyłem że nie działa w niej światło wstecznego. Sprawdziłem i wymieniłem żarówkę, oraz sprawdziłem bezpiecznik. Dalej nie działa. Czy ktoś miał podobny problem?
może czujnik od wstecznego przy skrzyni??
u mnie wypięła się kostka od czujnika właśnie
jest do niej latwy dostep czy pol auta trzeba rozebrac?
nie trzeba rozbierać auta, jeśli problem tkwi w owej kostce. U mnie dokładnie był problem taki, że nie łączyła, a później się całkowicie rozpadła, więc mam nową. Sam tego nie robiłem, ale mechanik grzebał od góry i dał sobie radę. Musisz stojąc przed samochodem patrzyć po prawej stronie silnika wgłąb jakieś 20cm i szukać elementu do którego dochodzą 2 kabelki. Gdybyś nie zlokalizował problemu, to napisz - postaram się zrobić foto jak sam ją znajdę. W większości przypadków problem generuje jednak sam czujnik (koszt bodajże około 40zł), ale nie wiem jak wygląda wymiana - niech wypowie się ktoś bardziej rozeznany. Spróbuj jeszcze poszukać po przewodach od światła wstecznego, czy jak nim poruszasz to nie mruga.
jak znajdziesz ten czujnik to możesz sprawdzić czy wina p jego stronie jest tzn odepnij kostkę o złącz jakimś kabelkiem na krotko, jak wsteczny bedzie swiecił to wiesz że do wymiany masz czujnik a jak nie no to czujnik jest dobry i musisz szukać dalej. Tutaj masz linka z forum gdzie sie znajduje wlacznik swiatel cofania http://www.forum.alfaholicy.org/147/...l_cofania.html
U mnie raz działa raz nie działa i problem tkwi w złączce przy żarówce. Popsikam wd40 i po kilku dniach znowu tak samo, a jak dla mnie dojście do żarówki w klapie jest do dupy więc nie chce mi sie z tym bawić, a i tak dużo światła ona nie daje.
Miałem tak samo, przeczyściłem kostki przy żarówce i wszystko gra.
Spray do styków i po sprawie, dzisiaj przerabiałem ten problem w obu światłach klapy
Dobra a powiecie mi co mogło sie stac u mnie ,nie działa swiatło mijania (drogowe) prawe .Zmieniłem zarowke ,sprawdziłem wszystkie bezpieczniki,i nic.Jak nie działało tak nie działa.