hej mam problem ze swoja alfa 147 1.9 jtd 2002, na wolnych obrotach silnik pracuje dosyc głośno, coś klepie i stuka od strony rozrządu i paska, po dodaniu gazu wszystko cichnie...co to moze byc? z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi
hej mam problem ze swoja alfa 147 1.9 jtd 2002, na wolnych obrotach silnik pracuje dosyc głośno, coś klepie i stuka od strony rozrządu i paska, po dodaniu gazu wszystko cichnie...co to moze byc? z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi
Hej! Miałem podobny przypadek. Na wolnych obrotach było słychać głuche stukanie za przednim, prawym kołem, po dodaniu gazu podejrzane dźwięki znikały :) Jak się okazało, uszkodzone było koło napędowe paska urządzeń pomocniczych. Skruszała guma amortyzująca w kole napędowym i przy wolnych obrotach silnika koło latało we wszystkie strony, a przy okazji zniszczyło mi pasek napędu urządzeń pomocniczych. Wymiana w warsztacie samochodowym 1 godzina :)
Dzięki wielkie za wskazówkę. Dziś mechanik mi będzie z tym robił . Zamówiłem oryginalne koło z aso za 420 zł .
U mnie od wczoraj też tak ... dodam nawet minimalnie gazu (na luzie) i już cichutko ... chyba też się wybiorę do mechaniora ... wydatki :/
No ale 8000km zrobiłem Alfą ;)
mi od roku jak odpalę po nocy, albo dłuuugim postoju też coś metalicznie cyka.. podejrzewam że może to być napinacz + pasek PK... bo jak pochodzi chwile i "pasek się nagrzeje" to przestaje...
tak więc hałasów, odgłosów jest pewnie tyle ile silników i wszędzie może być co innego..
u mnie też podobnie było stuki jak by jakieś łożysko sie roznatywało jak chwilę pochodził to było ok, wymieniłem rolkę prowadzącą i jest ok
No a u mnie na jałowym cały czas, nawet jak się rozgrzeje. Najmniej słychać jak stoję "z górki" czyli dziobem w dół trochę ;)
W sobotę mechanik to będę wiedział - mam nadzieję, że się nie rozleci do tego czasu ;)
Na pewno coś jest nie tak, bo w niedzielę jeszcze było ładnie, a we wtorek od rana już taka "niespodzianka" (a temperatura powietrza nawet wyższa rano niż w niedziele była).
Mam nadzieję, że nie będzie aż tak drogo - mam w zamyśle jeszcze zimówki kupować ...
ja za pasek i rolkę dałem 115zł pasek continentala i rolka SKF
sam mialem do niedawna problemy z metalicznymi dzwiekami, problemem byl padajacy napinacz paska urzadzen pomocniczych - wielorokowego czy jak tam to nazywaja :)
u mnie slychac tez jakies klekotanie i stukanie, mysliscie, ze to ten sam problem ? :)