-
dziwny problem
od jakiegoś czasu dziej się dziwne rzeczy z moją alfina
jadę sobie równo nagle zapalają się kontrolki od kontroli trakcji abs i asr
wszystkie na raz i info na komputerku że nie działa abd asr i vdc
zgaszę auto odpalę i po problemie
drugi problem jadę nagle silnik szarpnie zapali się kontrolka silnika za 2 sekundy gaśnie i jadę jak by nigdy nic
czasem jak szarpnie na niski obr jak ruszam np potrafi zgasnąć autko i jak odpalę chodzi nie równo przez 2 -3 sekundy mocy wcale nie wchodzi na obroty i za chwile wszystko w normie
a żeby było śmieszniej czasem kontrolki od trakcji zapalają się w tym samym momencie co samochód szarpnie i zapala się kontrolka silnika kontrolka silnika gaśnie od trakcji abs asr zostaje
po podłączeniu kompa żadnych błędów nie ma
i o co chodzi ??
zaczęło się tak po awaryjnym otwieraniu maski i odcięciu 2 kabelków które były do zamka maski przymocowane nie wiem co to ma do rzeczy ale ....
jakieś sugestie ??
aha dzieje się to na lpg bywa ze jest spokój 2 -3 dni
-
- a przy jakiej predkości zaobserwowałeś to dziwne zachowanie.
- w tym modelu chyba nie masz VDC oraz czujnika odczylenia, przyspieszenia bocznego.
- w jakim stanie jest akumulator, czyżby od samej nowości auta.
- elektronika nie lubi słabego akumulatora.
- bledów nie bedzie ale nalezy zrobic diagnostykę czujników od ABS.
-
1. Bubu321 sugeruje slabe aku... tez bym w pierwszej kolejnosci celowal w napiecie w instalacji elektrycznej. Ale skoro sie to dzieje w czasie jazdy sprawdzilbym jeszcze dodatkowo alternator (napiecie i prad ladowania!!). Najlepiej, zebys przez jakis czas monitorowal napiecie ladowania w trakcie jazdy. Jestes w stanie to zrobic (komputer do tego nie jest potrzebny, wystarczy zwykly woltomierz)?
2. Czy to sie nie dzieje kiedy wlaczas dodatkowe zrodla poboru pradu (klima, tylna szyba, swiatla dlugie)?
-
VDC jest
co do ładowania aku to w programie na kompie na biegu jałowym pokazywało coś koło 13 v
dzieje się to w normalnych sytuacjach podczas normalnej jeździe czasem na trasie czasem w mieście włączone radio i światła i dmuchawa na 3-4 biegu
ABS nie ma jak zdiagnozować we własnym zakresie ....
problemy z abs i vdc pół biedy
najgorsze jest to szarpnięcie silnika mało to przyjemne np powyżej 4 tys. obr
autko mam rok a ile ma akumulator ?? nie mam pojęcia
zimą mimo krótkich odcinków do pracy 3.5 km zawsze odpalał
aha co do prędkości nie ma regóły raz podczas ruszania na skrzyżowaniu raz przy wyprzedzaniu przy około 120 km/h szarpnął i pojechał dalej
nie raz po prostu jak jadę po mieście
a właśnie jeszcze jedno ... zrobiło się ciepło i jak załączy się wentylator to silnik jest jak by słabszy nie równo trochę chodzi i lekko trzęsie autem
czyli pewnie wina akumulator alternator ? za duży spadek napięcia ??
-
No to w sumie masz pierwsza wskazowke.
Sprawdz jeszcze kabel masowy na polaczeniu silnik-karoseria.
No i przydalby sie jednak ten pomiar napiecia.
-
jakie powinno być napięcie na aku bez obciążenia na biegu jałowymi i podczas jazdy
-
dziś 400 km trasy i odziwo żadnych przygód .... hmm... kocham ten samochód za jego zagatkowość