-
Klimatyzacja - osuszacz
Wiem że jest kupę o klimie ale dziś mi ręce opadły.
Byłem w serwisie klimy podłączyli pod maszynę było 40 gram gazu, napełnili i dalej nie chłodzi.
Wszystko działa jak należy sprężarka chodzi (daje ciśnienie) wentylatory śmigają.
Wymienili mi zaworek ten koło sprężarki bo się puszczał klima nabita z kontrastem i mechanik mi mówi że to na pewno wina osuszacza. Miał ktoś taki przypadek. I czy to faktycznie może być wina osuszacza.
Pozdro
Dugi
-
Faktycznie, może być wina osuszacza. Ale może być też wina nie ustawionego/źle ustawionego punktu przechłodzenia i dlatego "grzeje" jak grzeje. Odpal klimę i zobacz, czy przednia chłodnica ta mniejsza robi się gorąca, czy włączają się wentylatory.
Jakie ciśnienie nabijała sprężarka? To, że kręci się nie znaczy, że działa. Całkiem możliwe, że tłok pożegnał się z pierścieniem i nic nie tłoczy teraz.
Jako że i tak trzeba to zrobić, ja bym na początek wymienił osuszacz (65zl) i zobaczył co dalej. Jeśli dalej kibel, pomiar ciśnień bo być może padnięty kompresor jest.
-
Jeśli chodzi o osuszacz to czy ten będzie dobry?
http://moto.allegro.pl/nowy-osuszacz...586612368.html
Wymienię go oczywiście skasują mnie tylko za wymianę 100zł napełnią gratis.
Wentylatory śmigają, skraplacz robi się ciepły, fachman mówił że sprężarka daje dobre ciśnienie. Ciśnienia niskie i wysokie dobre nie pamiętam jakie było wysokie chyba 11 czy 14 barów bo już mnie krew zalewała. Wybuliłem 260zł i dalej brak chłodu.
Jeśli mógłbyś mi rozjaśnić o co biega z tym punktem przechłodzenia.
Pozdro
Dugi
-
Witam,
podłącze się pod temat. Mam Alfę 156 1.9 JTD z 2001r, ostatnio miałem stłuczkę niestety i musiałem zakupić chłodnicę klimy więc tak uczyniłem i kupiłem używkę. Niestety przeoczyłem istotny fakt o którym nie wiedziałem tj. Teraz miałem chłodnicę ze zintegrowanym osuszaczem a facet sprzedał mi bez osuszacza. Zadzwoniłem żeby to wyjaśnić i stwierdził że owszem ale taka też może być tylko trzeba dokupić osuszacz. No i niby wszystko fajnie tylko że jeżeli faktycznie nie ma problemu i mogę dokupić osuszacz to w jaki sposób go mam podłączyć :/ ??? a tak nawiasem mówiąc teraz kiedy dzwonie telefon nie odpowiada .... :/
Z góry dziękuję za pomoc
-
Hej, ale po nabiciu nawet nie zrobiło się lekko zimno po włączeniu klimatyzacji ? bo być może masz padnięty silnik który reguluje temperaturę ?