-
immobilizerr alfa 145
Zastanawiam się nad zamontowaniem sterownika centralnego zamka w mojej 145-ce. ale chciałbym kluczyk typu "scyzoryk", tylko obawiam się że immobilizer się nie wyłączy. Nie orientuję się dokońca jak to z tym jest. Jeśli ktoś badał tą sprawę proszę o podpowiedź. z góry dzieki
-
Sprawa jest prostsza niż się wydaje. Przejdz się do zakladu kopiującego klucze systemu FIAT/ALFA CODE I i powiedz o co Ci chodzi. Myślę, że Ci pomogą szybko i sprawnie. A dokładniej - musisz ze swojego obecnego klucza sczytać kod z transpondera, który jest wtopiony w plastikowej części klucza, ten kod trzeba zaprogramować do nowego transpondera i ten umieścić we wnętrzu nowego "scyzoryka" - kwestii kopiowania mechanicznego grota nie będę opisywal bo to trywialne jest. Sprawa szybka choć może być kosztowna - w zależności od zakładu od 70 do 150 zł i nieraz więcej ;)
-
wielkie dzięki za informacje. teraz wiem przynajmniej od czego się zabrac.
-
wyciągnij czip ze starego kluczyka wstaw do nowego i po sprawie, jeśli masz czerwony kluczyk to tnij wzdłuż czarnej lini na kluczyku jak wytniesz ten nazwijmy to trójkątem to bedziesz miał dostęp do czipu
-
1 załącznik(i)
ten mój kluczyk wyglada tak:
Załącznik 26155
Jest całkowicie rozbieralny. A ten czip to takie czarna kosteczka?
-
Dokładnie Tak on aktywuje immo. Zamontuj go w nowym kluczyku i po sprawie, jeśli w nowym kluczyku bedzie się znajdował inny
{czip-transponder} to go wyciągnij bo nie mogą być dwa koło siebie. Nic nie bedziesz musiał kodować a tym samym oszczędzisz kase:)
-
a ten cip nie jest w żaden sposób podłączony do kluczyka? wielkie dzięki za info. najłatwiej powiedzieć że trzeba iść do profesjonalnej firmy a dużo większą frajdę sprawia własna praca.
-
Frajda frajdą ale lepiej za ta kase kupić paliwo!!!
Nie jest podłączony! w stacyjce masz cewke która odczytuje kod z transpondera i to wszystko, pisząc w skrócie. Jak chcesz to wyciągnij czip z kluczyka i trzymajac go w rekach włącz zapłon kluczykiem i w tym samym czasie przyłóż czip do stacyjki napewno odblokuje immo. Pamiętaj tylko w którą stroną jest skierowany, tak jak w orginale.
Nie ma za co po to jest forum ja też dużo info znalazłem tutaj :).
-
ja tam bym zostawił kluczyk MASTER w spokoju, samemu można zaprogramować kluczyki (do 7 max) wystarczy poszukać na forum ;)
-
Z tego co się orientuje to master jest czerwony do alfy 145 zreszta kolega 1990mb pokazuje na foto jaki ma kluczyk i to raczej nie jest master