-
Wymiana tulei górnych
Witam.
Podczas przeglądu wyszło, że muszę wymienić tuleje górne z przodu... Pytanie brzmi: czy po wymianie tych tulei trzeba ustawiać zbieżność? Oraz czy jeśli się już za to zabiorę to czy warto przy okazji wymienić jeszcze coś np. łączniki stabilizatora?
Dzięki za pomoc:)
-
górnego wahacza? to cały wahacz zmień.
-
Lepiej wymień cały górny wahacz, bo za chwilę sworzeń dostanie luzu i będziesz robił od nowa.
-
Z łącznikiem stabilizatora nie musisz się spieszyć, on sam Ci przypomni o sobie i to głośniej niż się wydaje i na pewno nie pozwoli zapomnieć. Taki już jego urok.
-
Wymień same tuleje. Obniżysz koszty o połowe. Sworzeń akurat w górnym wahaczu wytrzymuje bardzo długo. Mam 2 147ki i w obydwu tak robię.Łączniki to tak jak www156 pisał nie ma potrzeby jesli są ok.
-
No właśnie... wymieniając wahacze koszt wzrasta dwukrotnie...:/
A czy wymieniając same tuleje trzeba ustawiać zbieżność i geometrie?
EDIT: dokładna diagnoza to "luz na tulejach górnych wahaczy" Więc może jednak wahacze tez trzeba wymienić? Sam już nie wiem...
-
Co do zbieżności to sam swojego czasu interesowałem się strasznie tym tematem, bo generalnie w naszych autach, gdzie co rusz trzeba jakąś pierdołkę wymienić przy zawieszeniu to zbieżność trzebaby ustawiać bardzo często. Mój mechanik twierdzi, że przy wahaczach górnych nie ma potrzeby ustawiania zbieżności bo w zasadzie to on tylko wyjął ten wahacz i włożył go w to samo miejsce, inni twierdzą, że każda ingerencja w zawieszeniu powinna kończyć się zbieżnością, inni że tylko w przypadku wymiany części układu kierowniczego, jeszcze inni mówią że niezależnie od wszystkie raz na rok powinno się ustawiać zbieżność. Ja naprawdę nie wiem komu wierzyć, ale po wymianie górnego wahacza w tamtym miesiącu nie robiłem zbieżności, kiedy 3 lata temu wymieniałem wszystkie z przodu to zrobiłem. Natomiast co do wahacza to chyba zależy jak stoisz z kasą, jak nie jest dla Ciebie problem wydatek 230zł na nowy pewny wahacz to bierz nowy, a tuleje w starym sobie zrobisz "na zaś", a jak nie to kup tuleje i zrób to po kosztach :), z tego co wiem to dobre tuleje sprzedaje użytkownik na allegro tanifiat. Pzdr :)
-
Dzięki wielkie za pomoc! Mimo wszystko wymienię chyba jednak wahacze. Jak robić to porządnie!
Pozdrawiam:)