-
Pólosie i ich przeguby
Witajcie.
pytanie mam odnośnie pólosiek a konkretniej ich przegobow. Nie mowie tu o przegubach w piaście tylko chodzi mi o te przeguby mniej więcej w polowie pólosi, co lączą 2 części pólosi ( takie skręcane na 6 śrub)
Pytanie jest następujące? czy po rozkręceniu ich - rozkladając póloś na 2 części - trzeba je skręcić w tym samym polożniu, a te same otwory? czy nie ma to znaczenia?
bo nie widzialem tam żadnych znaków, wyszczerbień czy czegoś innego co by sugerowalo ze oba elementy mają być ustawione w tym konkretnym polożeniu.
z góry dzieki
-
nie ma znaczenia jak skręcisz
-
Nie ma to raczej znaczenia, obok masz podporę półosi z łożyskiem, a położenie przegubu wewnętrznego ustalają te właśnie śruby. Ściągałem 2 razy i nie widziałem żeby to miało znaczenie. Pozdrawiam
-
no wlaśnie się zastanawiam bo mam spore wibracje na prawej pólosi, nie wiem skąd? raz trzepie bardziej raz mniej, ale zawsze. Od tego trzepania rozkręcilo mi się na tm przegubie ostatnio w sobote jak do kraowa jechalem i na drodze skręcalem tą pólośkę. nie mam pojecia czym to może być spowodowane. ma ktos jakies pomyly?
-
Sprawdź łożysko półosi, może przegub mieć luz, i sprawdziłbym końcówki drążków kierowniczych jak masz felge krzywą lekko to później końcówkę wyklepuje i też są wibracje.
-
Na prawej półosi powinien być ciężarek równoważący drgania
-
hmm... na prawej?? na lewej ( od kierowcy) zdaje się mam - tej krotszej, ale na prawej nie przypominam sobie
koncowki wporządku, byl sprawdzany na trzepaczkach, lozysko raczej nie dawalo by takich wibracji - czasem tak się trzesie ze chce zawieszenie od karoserii oddzielić. Najbardziej wali przy pzyspieszaniu na niskich biegach - np przy ruszaniu
-
-
-
ja własnie mam taki problem i szukam całej półosi od koła do skrzyni.... własnie tam gdzie skręcasz jest wieloklin i u mnie się wyrabał -lata luźno Gvidon ma tak samo więc to może jakaś przypadłość....