-
Kiepskie hamulce
Witam wszystkich. Jak w temacie, od dwóch dni osłabły w mojej AR hamulce. Obawiam się, że mogło paść serwo. Objaw jest taki, że pedał hamulca jest twardy i wysoki i potrzeba siły żeby się zatrzymać. Po naciśnięciu pedału czuję jakby ,,falował" ,takie podnoszenie i opadanie. Nie miałem zbytnio czasu żeby się bliżej temu zjawisku przyjrzeć. Poczytałem na forum ale zbyt wiele nie znalazłem. Dodam,że po naciśnięciu pedału hamulca słyszę szumienie, syczenie jakby schodziło powietrze. Proszę o jakieś sugestie. Od czego zacząć i czy to przypadkiem nie objaw odpowiedni do moich podejrzeń. Dziękuje z góry za wszystkie wypowiedzi. To pierwsza taka poważna dolegliwość w mojej hulance:(.
-
najpierw wymień zawór na serwie - pasuje od cienkiego kosz to jakieś 20zl
-
Dzięki. Dzisiaj sprawdzę to zjawisko dokładniej. Tak jak napisałeś, zacznę od tego zaworu.
-
Prawdopodobnie serwo lub wakupompa.
-
I sprawdziłem owy zawór. na wszelki wypadek wymieniłem na nowy. Nadal żadnej zmiany. Dodam,że kilka dni przed stwardnieniem pedału hamulca nie gasła mi kontrolka ABS i nie działał. Obawiam się ,że to naprawdę servo. Nie przeraża mnie cena tylko sama wymiana, bo nie bardzo jest jak tam dojść. Jeśli ma ktoś jeszcze jakieś sugestie to chętnie się zapoznam. Może coś prostego przeoczyłem?
-
Mam identyczny ze swoją tyle ze ja dopiero co ja kupiłem. Gdzie znajduje sie ta vaku pompa. mam twardy pedał Hamulca jak diabli musze si fotela zaprzec by wyhamowac i na wolnych obrotach po wcisnieciu hamulca silnik nie rowno pracuje tak jak by sie dusił.Czy to servo? czy zapieczone hamulce i niski stan klocków?
-
-
Dzięki tak tez myślałem ...Pozdrawiam:)
-
Koledzy mnie też to niedługo czeka, jakieś sugestie, zdjęcia z prac etc.? :) Moja jeszcze hamuje, ale czuję, że gorzej niż rok temu... Sprawdzę zaworek, ale pewnie serwo pada
-
Grześ masz konkretne objawy zdychającego serwa? z mojego doświadczenia serwo pada natychmiast znaczy jak membrana się rozkracza to ciężko już się pedał wciska.Może Tobie pompa siada?