-
wybór 156 i silnika
witam tak juz od jakiegos czasu przymierzam sie do alfy i ciekawi mnie co sądzicie o silniku 1,6 w 156? nie za słaby? jak z dynamiką jazdy i spalanie? ciekawi mnie ta sztuka... na żywo też niczego sobie http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-C19191454.html
-
Ja jeżdżę 1.6 i gdybym miał w tym momencie wybierac silnik, to bym brał 1.8 albo 2.0
1.6 nie jest złe, ale zdecydowanie jak dla mnie za słabe
Co do spalania to przy moim stylu jazdy pali miasto 10-11, trasa 7.5-8
-
Kolego albo 2.4 jtd albo V6+lpg... Nie słuchaj że lpg to syf, wejdź do działu LPG ZONE i poczytaj o zagazowanych V6, DOBRZE zagazowanych, możesz też uderzyć do kolegi GrzesiekK. to jest master jeżeli chodzi o te klocki.
-
ja mam 1.6 i mi wystarcza ;-)
120KM przy tej masie daje rade :D
spalanie do 10-11 w mieście a jeżdżę raczej na pełnych obrotach ;)
gdybym kiedykolwiek zmieniał do tylko na V6 lub 2.4jtd - te silniczki bardzo ładnie pracują
-
Wazne aby nie bylo lpg, alfy nie lubia gazu i pozniej sam bys sie o tym przekonal. Ja bym bral diesla 1.9 albo 2.4, chociaz mam 1.8 TS z lpg BRC i nigdy wiecej gazu :)
-
Używam 1,9 JTD16V 140 KM i nie narzekam - zawsze można wirusa -po mieście ok.7 w trasie ?? ostatnio jadąc do Jastrzębia średnia spalania to 5.2
ok.26 czerwca będę tam powtórnie morze się miniemy??
pozdrawiam 8)
-
Mam 1.6 w gazie i powiem ci że na początku wystarcza. Później trochę mniej ale weź kup w dobrym stanie 2.0, no chyba tylko tutaj na forum. Wiadomo jak to jest młody gniewny 1.6 nie kupi ale kupi 2.0 do katowania. Dlatego pod tym wzgledem 1.6 jest dobry. Można byc w 80% pewnym że tego silnika nie katowano. Ja wziąłem bo ładna buda była mały przebieg i dosyć tania. Patrzyłem 2.0 ale co z tego jak wiekszośc to trupy, a o tym forum nawet nie wiedziałem ;/ teraz jak kupować to tylko z forum, tak myslę.
-
Zależy co lubisz gdzie będziesz jezdził i do czego będziesz używał auta,ja wybrałem 2,4 bo to mocny silnik akurat żeby ciągnąć przyczepe i do tego oszczedny na trasie(w mieście niezbyt) i te mruczenie,coś wspaniałego ale to rzecz gustu.
-
Szczerze polecam Ci JTD 1.9 16v. Jest bardzo dynamiczny, kopa dostaje już od 1500 obr/min. Przyśpieszenie ze względu na moment obrotowy jest bardzo dobre. Spalanie średnie około 6/100km.Kiedy chcesz, to potrafi też przyjemnie warknąć:] A poza tym JTD są bardzo mało awaryjne.
-
ja mam 1.6 i na pierwsze auto jest ok
ale roznica spalania miedzy 1.6 a 1.8 i 2.0 jest chyba niewielka a zawsze to 30KM wiecej
ile Wam 2.0 w miescie pala?
SCHNNAZZI ile Ci gazu pali ? kupiles z lpg czy sam zakladales? czuc roznice miedzy benz. a lpg?