-
Xenon HID
Mam pytanko. Kumpel ode mnie używa HiDów już grubo ponad 1,5 roku i jest z nich bardzo zadowolony, nie przepalają się i dają świetne światło.
Przymierzam się również do ich kupna tylko mam mały dylemat. Czy z barw dostępnych 4,3-8 tys, któraś z barw daje dobre światło, a powiedzmy mniej oślepią? Moje pytanie bierze się stąd, ze nie mam reflektorów soczewkowych.
-
ja bym się nie pakował w HIDa.. lepiej w dobre żarówki zakupić np. Philips X-treme Vision, na pewno zauważysz róźnicę na korzyść.. Ja tak zauważyłem.
Jeśli HID to nie więcej niż 4 tys k
-
A jaką poświatę dają te żarówki, o których mówisz i jak z ich żywotnością?
-
światło białe.. nic niebieskiego.. dopiero założyłem więc o żywotności mówić nie będę.
Pozdrawiam
-
Wszystkie HIDy beda oślepiać nawet jak opuscisz całkowicie reflektory bo swiatło jest rozproszone po calej lampie i wali w oczy ludzia jadącym z naprzeciwka, co do barwy to z wszystkich HIDow imo. 4300K najlepsza bo daje białe światło.
Pozdr.
-
Hmm, a jak by to wyglądało jakbym wyregulował światła tak, że najwyższa pozycja by była tak jak powinno być w normalnych żarówkach, a przy hidach bym je obniżał na max??
-
Nijak, i tak będziesz oślepiał. Albo soczewki albo wkur......nie jadących z naprzeciwka.
A tak szczerze to jak widzę hid-y w zwykłej lampie to z automatu odpalam długie. (a co? on dobrze widzi a ja nic, trzeba wyrównać szansę).
-
Ok to już wszystko wiem. A jak się to ma do policji? Bardzo zwracają na to uwagę i jaki mandacik za to grozi.
-
Z reguły biorą dowod rejestracyjny i zapraszają na przegląd, a mandatem pewnie tez moga przywalic :)
" Policjanci mogą kierowcę takiego samochodu pouczyć, ukarać mandatem w wysokości od 20 do 500 zł, skierować wniosek o ukaranie do sądu grodzkiego, a ponadto zatrzymać dowód rejestracyjny samochodu do czasu przedstawienia przez kierowcę zaświadczenia ze stacji diagnostycznej o zgodności reflektorów samochodu z obowiązującymi przepisami."
-
W sumie to to samo co za przyciemnione przednie szyby, co u mnie też ma miejsce ;p