-
Jakie paliwo do 1.9 JTDm
Mam pytanko jaką ropę lejecie do GT 1.9 jtdm.Czy to prawda ze powinno sie lac najlepszą z shela za 5.50???Czy wystarczy dobra z orlenu lub shela za 4.99?Pytam bo spotkałem sie z paroma opiniami i chciałbym wiedziec od Was.A wtryski te są czułe na paliwo.Pozdrawiam
-
jak masz $$$ to sobie lej nawet verva v+power stret racing:) przepraszam musiałam:) zwykły ON wystarczy byle nie taki od żyda...
-
Cytat:
Napisał
majster
byle nie taki od żyda...
a co za różnica od kogo ? byle ropa a nie wodzionka i tyle
ja leje zwykłą ON
:-)
-
Wtryski te są czułe, ale na paliwo gównianej jakości... dobre czy bardzo dobre paliwo raczej nie robi im różnicy...
Możesz lać wszystko co chcesz byle to nie była podróbka ropy zrobiona na CPN'ie pana Henia...
A tym, co mówią, że trzeba lać najdroższe paliwo jakie jest na rynku bo się silnik zje.ie powiedz, że dobrze mówią... i na tym skończ temat :D
-
Zgadzam się z powyższymi postami - jednakże raz na jakiśczas dobrze jest wlać lepszą ropę - ja w Renault Grand Espace 2.0dCi 175KM nawet częściej leję V-powera lub ulimate z BP, bo zauważyłem (naprawdę), że samochód jest dynamiczniejszy a spalanie niższe o około 0,3-0,5L - więc wyższa cena jest w jakimś stopniu rekompensowana. Teoretycznie te droższe paliwa mają więcej dodatków, co powinno pozytywnie wpływać na silnik i jego żywotność - jednakże bez przesady, nie jest to żaden obowiązek - raczej nasze lepsze samopoczucie.
-
Właśnie tak to jest...
Mniejsze spalanie, lepsza kultura pracy i jakieś tam korzyści dla silnika...
-
Zanim kupiłem autko też myślałem, że będę tankował Ultimate lub v-power ... zatankowałem zwykłe ON na BP, potem dwa razy Diesel Extra na Shell i ... samochód działa sprawnie ... jednak raz na jakiś czas pewnie będę tankował v-power Diesel GTL od Shell, ot dla przeczyszczenia układu. Już ostatnio przy tankowaniu do pełna taki miałem zamiar, ale różnica w cenie wybiła mi to z głowy. Za Diesel Extra było 4.92/l, a za v-power 5,42 ... lekka przesada ;)
-
Witam.
Ja do mojego 1.9JTD 16v w Polsce leję tylko v-powera.. u mnie w Holandii na zmianę raz eurosave raz v-power diesel.
Niestety mam porównanie i stwierdzam, że w PL nawet te najlepsze paliwa nie są takiej jakości jak zwykłe paliwo za zachodnią granicą.
-
-
dziekuje wszystkim za sugestie bede lal normalną z shela i czasem tą lepszą.Pozdrawiam