-
obroty
Opiszę zjawisko, może ktoś coś podpowie. Jadę, obojętnie który bieg, wciskam sprzęgło obroty spadają prawie do zera, prawie silnik gaśnie. Rano przy zimnym silniku odpalam, obroty skaczą do ok. 1300 póżniej gaśnie. Przy kolejnych próbach normalnie. Co to może być?
---------- Post added at 09:01 ---------- Previous post was at 08:56 ----------
Zapomniałem 2.0 TS
-
-
oj tam krokowy , przepływka i pare innych pierdół lepiej nie inwestowac nie potrzerbnie tylko szukaj kabelka lub kogoś z kablem podłaczyć i wtedy szukanie przyczyny
-
A ja się będę nieśmiało upierał, że gaśnięcie przy spadku obrotów na biegu jałowym, to najczęściej sprawa zafajdanego silnika krokowego. Oczywiście diagnostyka jest jak najbardziej wskazana, ale z drugiej strony wyjęcie i przeczyszczenie silnika krokowego trudno zaliczyć do kosztownych inwestycji, a jestem prawie gotowy się założyć, że to pomoże.
-
nie no bo wkońcu krokowy jest od wolnych obrotów, ale np: w mondeo miałem kiedyś podobnie działo się tak zwłaszcza w deszczowe dni i okazało sie że przewody WN , miały przebicie. NIe no masz racje przeczyszcenie przepustnicy i krokowca nie jest kosztowne (: , ale przytocze pewną sytuacje nie pamietam u kogo ale na forum ktoś pisał, że po czyszczeniu przepustnicy samochód dopiero zaczą wariować, a to dlatego ponieważ bardzo długo alfa była użytkowana bez czyszczenia i komp nałapał błędów i po wyczyszczeniu "nieradził sobie" z odczytami