-
1 załącznik(i)
Czy to napinacz stały.
Witam wczoraj podczas jazdy nagle straciłem wspomaganie oraz ładowanie. Po otworzeniu maski zobaczyłem że pasek wielorowkowy spadł. Ale też brakuje jednej rolki. Myśle, że jest to napinacz stały, ale nie jestem pewien.
I tu moje pytanie: jak nazywa się ta część i czy trudno ją wymienić samemu?
-
Trochę niewyraźne to zdjęcie, ale mi to wygląda na jakąś nieoryginalną rolkę prowadzącą.
Oryginalna jest z plastiku i ma ok. 10 cm średnicy, a tu jest jakać metalowa mała szajbka.
Oj, chyba ktoś za bardzo chciał oszczędzić i zamontował jakiś wynalazek.
No chyba, że część plastikowa odpadła i pozostało samo łożysko.I tak masz dużo szczęścia, że ten pasek nie wkręcił się w rozrząd, bo miałbyś silnik do remontu.
-
Tak jak pisałem coś odpadło, po sprawdzeniu okazało się że to pozostałość po rolce prowadzącej.
-
a to może sie pasek wieloklinowy w rozrząd wkręcić??? przecież rozrząd jest osłonięty - przynajmniej u mnie
a rolkę wymienisz bez problemu - klucz chyba 15, prawy przód na lewarek, ściągasz koło, z nadkola odkręcasz tą prostokątną osłonkę i masz dostęp do napinacza koła pasowego napędzającego i wspomnianej rolki.
wymieniasz rolke, nasmaruj przy okazji, potem 15 łapiesz za rolkę od napinacza naciągasz i przy pomocy drugiej osoby naciagasz pasek (chyba że dasz radę sam :P) przy okazji możesz sprawdzic stan paska i napinacza, ja ostatnio wymieniłem tylko sam pasek i po tygodniu jechałem po następny + napinacz który był do wymiany.
---------- Post added at 14:15 ---------- Previous post was at 14:13 ----------
a, Ty masz ts'a a ja napisałem jak to u mnie w jtd wygląda ale chyba dużych różnic nie ma
-
Może się wkręcić - zobacz dokładnie, jak wygląda osłona na samym dole w okolicach koła napędzajacego wału korbowego.
Już niejeden się zdziwił, jak mu cienki pasek z rozwarstwionego paska wielorowkowego rorząd zablokował.
-
mi jak na razie zablokował sprzęgiełko sprężarki klimy bo sie wkręcił w ta szczelinę między nie a koło pasowe - przeczyściłem, ale jak włączam klime to chodzi tylko na biegu jałowym a na wyższych obrotach staje :/
-
Wiem - czytałem ten temat.
Chyba będziesz musiał wyjąć sprężarkę na warsztat.
Nic przyjemnego, ale pociesz się, że i tak dużo taniej niż naprawa silnika po zablokowanym rozrządzie.
-
A pewnie ze moze sie wkrecic mi ostatnio sie wkrecil na szczescie skonczylo sie na wymianie samego rozrzadu.
-
A mi się tydzień temu właśnie wkręcił w rozrząd... Sama radość, jutro odbieram głowicę z dwunastoma nowymi zaworami :/ u mnie akurat napinacz paska mikro narobił bałaganu.