-
adapter obd II na 3 pin
kupiłem kabel od viakena do diagnostyki Alfy, ale posiadam również Punto I z 3pinowym złączem diagnostycznym i chciał bym go przy okazji "obejrzeć" bez kupowania adaptera.
Znalazłem schemat takiego adaptera i prosił bym Was o potwierdzenie czy dobrze myślę jak to połączyć.
http://www.motoschematy.pl/images/131282385809.jpg
W sumie wszystko tak jak na schemacie:
GND -> pin 4
K -> pin 7
L -> pin 15
pin 16 -> do akumulatora (czerwony klip)
-
Czesc.
Uzywam kabla od viakena + wlasnie takiej przejsciowki do mojej alfy i wszystko dziala.
Pozdrawiam.
(przepraszam za brak polskich znakow ;/ ).
-
Problem fiatecuscan
Witam! Kupiłem kabel OBD2 (działa, sprawdzony w audi a3), korzystając ze schematu adaptera na 3pin zrobiłem go, tzn. linia K, masa, zasilanie. Wszystko podpięte prawidłowo, a FES nie wykrywa interfejsu. Przeczytałem już chyba wszystko co się dało, zmieniałem numery portów itd, sterowniki najnowsze, robiłem wszystko co znalazłem na forum i dalej nic :( Po prostu klikam w FES na "szukaj interfejsów" i nic nie znajduje. Może mam przerwany kabelek od ECU gdzieś po drodze ?? Nic innego nie przychodzi mi do głowy :/ Pomocy !
Dodam jeszcze, że posiadam kabel GALLETTO. I z programem galletto 1260 też nie działa (nie można otworzyć portu) :/
-
Wstyd się przyznać, ale odwrotnie podpiąłem kable xD Patrząc na schemat adaptera na 3pin jest to odbicie lustrzane wtyku OBD2. Dziś podpiąłem jak ma być jednak dalej nic. Pomogła zmiana fiatecuscan na wersję 3.4.1 (wersja 3.3 nie chciała łączyć). Działa podpięcie pod ECU silnika na fiatecuscan, ale na Galletto 1260 już nie (nie można otworzyć portu).